Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Шаповал, Л.
dc.date.accessioned 2013-04-27T16:43:01Z
dc.date.available 2013-04-27T16:43:01Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття / Л. Шаповал // Народна творчість та етнологія. — 2011. — № 6. — С. 57-61. — Бібліогр.: 14 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 0130-6936
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/43424
dc.description.abstract У статті висвітлено один з елементів народного харчування, а саме – обрядовий хліб на весіллі наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. Зі слів коровайниці з Опішні (Полтавщина) Катерини Порскало записано рецепти випічки обрядового весільного печива: короваю, медяників, шишок, пирогів, весільної хлібини. Авторка наголошує на глибокому символічному змісті прикрас: хлібного колосся, хлібних зерен, барвінку, копійок, жита. Увагу акцентовано на обмеженнях, правилах під час виготовлення весільного хліба серед коровайниць та членів родини, у якій відбуватиметься весілля. uk_UA
dc.description.abstract В статье освещён один из элементов культуры жизнеобеспечения – народное питание, а именно обрядный хлеб на свадьбе в конце XX – в начале XXI века. Со слов каравайницы с. Опошне (Полтавская обл.) Екатерины Порскало были записаны рецепты выпечки обрядного свадебного хлеба: каравая, медовиков, шишек, пирогов, свадебного хлеба и рассказы об обрядности во время изготовления печенья. Автор подчеркивает глубокое символическое содержание украшений: хлебного колосья, хлебных зёрен, барвинка, копеек, ржи, которыми украшали свадебный каравай. Внимание акцентируется на ограничениях, правилах во время изготовления свадебного хлеба среди каравайниц и членов семьи, в которой состоится свадьба. uk_UA
dc.description.abstract The article illumines one of the compounds of folk nourishment, namely, a ritual wedding bread in the last XXth - early XXIst centuries. There are the recipes of baking the ritual wedding pastry (round loaf, honey cakes, shyshkas, pies, wedding bread) according to the words of a round loaf maker from Opishnia (Poltavshchyna) Kateryna Porskalo. The author accentuates the profound symbolical meaning of the ornaments: ear of wheat, grains, periwinkle, kopecks, rye. Also there is an author’s accent on the limitations and regulations among the round loaf makers and the members of a wedding family while baking a wedding pastry. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Народна творчість та етнологія
dc.subject Етнос. Культура uk_UA
dc.title Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття uk_UA
dc.title.alternative Свадебное печенье в Опошне в конце XX – в начале XXI века uk_UA
dc.title.alternative Wedding Pastry in Opishnia in the Late XXth – Early XXIst Centuries uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc [392.51+664.683](477.53)“312”


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис