Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Карпець, Ю.В.
dc.contributor.author Обозний, О.І.
dc.contributor.author Попов, В.М.
dc.contributor.author Колупаєв, Ю.Є.
dc.date.accessioned 2012-01-28T13:54:32Z
dc.date.available 2012-01-28T13:54:32Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії / Ю.В. Карпець, О.І. Обозний, В.М. Попов, Ю.Є. Колупаєв // Физиология и биохимия культурных растений. — 2009. — Т. 41, № 4. — С. 353-358. — Бібліогр.: 25 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 0522-9310
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/30286
dc.description.abstract Досліджували вплив короткочасного нагрівання (1 хв за температури 42 °С у водяному термостаті) на активність, термостабільність та ізоферментний спектр пероксидази коренів етіольованих проростків пшениці. Через 1 й особливо 24 год після нагрівання фіксували підвищення активності та термостабільності ферменту. У цей період змінювався електрофоретичний спектр пероксидази. Усі зазначені ефекти практично повністю усувалися в разі обробки проростків інгібітором біосинтезу білка циклогексимідом. Пролонговані ефекти короткочасної дії на проростки пшениці сублетальної температури, ймовірно, пов’язані із синтезом більш термостабільних молекулярних форм пероксидази. uk_UA
dc.description.abstract Исследовали влияние кратковременного нагрева (1 мин при температуре 42 °C в водном термостате) на активность, термостабильность и изоферментный спектр пероксидазы корней этиолированных проростков пшеницы. Через 1 и особенно 24 ч после нагрева фиксировали повышение активности и термостабильности фермента. В этот же период изменялся электрофоретический спектр пероксидазы. Все указанные эффекты практически полностью снимались при обработке проростков ингибитором биосинтеза белка циклогексимидом. Пролонгированные эффекты кратковременного действия на проростки пшеницы сублетальной температуры, вероятно, связаны с синтезом более термостабильных молекулярных форм пероксидазы. uk_UA
dc.description.abstract The influence of short-term heating (1 min at temperature 42 °C in water thermostat) on the peroxidase activity, thermostability and isoenzyme spectrum in roots of etiolated wheat seedling has been studied. The increase of enzyme activity and thermostability was registered within 1 and especially 24 hours after heating. The changes of peroxidase electrophoretic spectrum took place during the same period. The treatment of seedlings with inhibitor of protein biosynthesis cycloheximide practically completely removed all this effects. Prolonged effects of short-term action of sublethal temperature on wheat seedlings, possibly, are related to the induced synthesis of more thermostable molecular forms of peroxidase. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Физиология и биохимия культурных растений
dc.title Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії uk_UA
dc.title.alternative Изменения активности и термостабильности пероксидазы корней пшеницы после кратковременного действия гипертермии uk_UA
dc.title.alternative Changes of activity and thermostability of peroxidase of wheat roots after short-term hyperthermia influence uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 581.1.036.2:577.15


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис