Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Карпець, Ю.В. |
|
dc.contributor.author |
Обозний, О.І. |
|
dc.contributor.author |
Попов, В.М. |
|
dc.contributor.author |
Колупаєв, Ю.Є. |
|
dc.date.accessioned |
2012-01-28T13:54:32Z |
|
dc.date.available |
2012-01-28T13:54:32Z |
|
dc.date.issued |
2009 |
|
dc.identifier.citation |
Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії / Ю.В. Карпець, О.І. Обозний, В.М. Попов, Ю.Є. Колупаєв // Физиология и биохимия культурных растений. — 2009. — Т. 41, № 4. — С. 353-358. — Бібліогр.: 25 назв. — укр. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
0522-9310 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/30286 |
|
dc.description.abstract |
Досліджували вплив короткочасного нагрівання (1 хв за температури 42 °С у водяному термостаті) на активність, термостабільність та ізоферментний спектр пероксидази коренів етіольованих проростків пшениці. Через 1 й особливо 24 год після нагрівання фіксували підвищення активності та термостабільності ферменту. У цей період змінювався електрофоретичний спектр пероксидази. Усі зазначені ефекти практично повністю усувалися в разі обробки проростків інгібітором біосинтезу білка циклогексимідом. Пролонговані ефекти короткочасної дії на проростки пшениці сублетальної температури, ймовірно, пов’язані із синтезом більш термостабільних молекулярних форм пероксидази. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Исследовали влияние кратковременного нагрева (1 мин при температуре 42 °C в водном термостате) на активность, термостабильность и изоферментный спектр пероксидазы корней этиолированных проростков пшеницы. Через 1 и особенно 24 ч после нагрева фиксировали повышение активности и термостабильности фермента. В этот же период изменялся электрофоретический спектр пероксидазы. Все указанные эффекты практически полностью снимались при обработке проростков ингибитором биосинтеза белка циклогексимидом. Пролонгированные эффекты кратковременного действия на проростки пшеницы сублетальной температуры, вероятно, связаны с синтезом более термостабильных молекулярных форм пероксидазы. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
The influence of short-term heating (1 min at temperature 42 °C in water thermostat) on the peroxidase activity, thermostability and isoenzyme spectrum in roots of etiolated wheat seedling has been studied. The increase of enzyme activity and thermostability was registered within 1 and especially 24 hours after heating. The changes of peroxidase electrophoretic spectrum took place during the same period. The treatment of seedlings with inhibitor of protein biosynthesis cycloheximide practically completely removed all this effects. Prolonged effects of short-term action of sublethal temperature on wheat seedlings, possibly, are related to the induced synthesis of more thermostable molecular forms of peroxidase. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Физиология и биохимия культурных растений |
|
dc.title |
Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Изменения активности и термостабильности пероксидазы корней пшеницы после кратковременного действия гипертермии |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Changes of activity and thermostability of peroxidase of wheat roots after short-term hyperthermia influence |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
dc.identifier.udc |
581.1.036.2:577.15 |
|
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті