Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Вплив лектину картоплі на ефективність бактеризації картоплі азотобактером

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Козар, С.Ф.
dc.contributor.author Жеребор, Т.А.
dc.contributor.author Демчук, І.В.
dc.contributor.author Волкова, І.В.
dc.contributor.author Усманова, Т.О.
dc.date.accessioned 2011-08-29T19:01:12Z
dc.date.available 2011-08-29T19:01:12Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Вплив лектину картоплі на ефективність бактеризації картоплі азотобактером / С.Ф. Козар, Т.А. Жеребор, І.В. Демчук, І.В. Волкова, Т.О. Усманова // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2009. — Вип. 9. — С. 95-103. — Бібліогр.: 13 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1997-3004
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/26197
dc.description.abstract Представлено результати вегетаційних та польових дослідів, які свідчать про позитивний вплив консорціуму штамів Аzotobacter vinelandii і Аzotobacter chroococcum M-70/2 на ріст і продуктивність рослин картоплі. При додаванні культуральної рідини азотобактера, культивованого з лектином бульб картоплі, у поживне середовище для вирощування картоплі in vitro висота пробіркових рослин при їх подальшому вирощуванні у торфосуміші (у рулонах) збільшилась на 12 %, кількість міні-бульб − на 86 %, їх маса − на 31 %. У польових дослідах за бактеризації бульб перед садінням А. vinelandii і А. chroococcum M-70/2, культивованими з лектином, урожайність картоплі зросла на 19,2-20,9 %, покращилась якість продукції (вміст крохмалю у бульбах збільшився у середньому на 1,99 %, сухих речовин − на 5,18 %). uk_UA
dc.description.abstract Представлены результаты вегетационных и полевых опытов, которые свидетельствуют о положительном влиянии консорциума штаммов Аzotobacter vinelandii и Аzotobacter chroococcum M-70/2 на рост и продуктивность растений кар-тофеля. При внесении культуральной жидкости азотобактера, культивированного с лектином клубней картофеля, в питательную среду для выращивания картофеля in vitro, высота пробирочных растений при их дальнейшем выращивании в торфосмеси (в рулонах) увеличилась на 12 %, количество мини-клубней − на 86 %, их масса − на 31 %. В полевых опытах при бактеризации клубней перед посадкой А. vinelandii і А. chroococcum M-70/2, культивированных с лектином, урожайность картофеля увеличилась на 19,2-20,9 %, улучшилось качество продукции (содержание крахмала в клубнях увеличилось в среднем на 1,99 %, сухих веществ − на 5,18 %). uk_UA
dc.description.abstract The results of vegetative and field experiments which testify the positive infl uence of consortium Azotobacter vinelandii and A. chroococcum M-70/2 strains on growth and productivity of potato plants are provided. As was shown the application of azotobacter, cultivated with the potato tubers’ lectin into the culture medium increases the height of test-tube potato plants at their further growth in rolls by 12 %, number of mini-tubers – 86 % and their mass – 31 %. The productivity of potato plants in field experiments as effected by tubers preliminary inoculation with A. vinelandii and A. chroococcum M-70/2, cultivated with a lectin, before landing was increased by 19,2-20,9 %, followed by the enhancement of production quality (starch contents in tubers was increased by 1,99 %, dry matters – 5,18 %). uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Сільськогосподарська мікробіологія
dc.subject Загальна і ґрунтова мікробіологія uk_UA
dc.title Вплив лектину картоплі на ефективність бактеризації картоплі азотобактером uk_UA
dc.title.alternative Влияние лектина картофеля на эффективность бактеризации картофеля азотобактером uk_UA
dc.title.alternative Efficiency of the potato inoculation with azotobacter uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 579.64:631.86/87:635


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис