Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Продукти харчування як складова біотичної частини матеріального рюкзака продукції

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Бойко, О.В.
dc.date.accessioned 2025-01-20T16:14:43Z
dc.date.available 2025-01-20T16:14:43Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Продукти харчування як складова біотичної частини матеріального рюкзака продукції / О.В. Бойко // Економічний вісник Донбасу. — 2024. — № 3 (77). — С. 89-92. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1817-3772
dc.identifier.other DOI: https://doi.org/10.12958/1817-3772-2024-3(77)-89-92
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/201486
dc.description.abstract Виклики суспільства пов’язані з сучасними загрозами, спонукають до переосмислення систем виробництва та споживання, враховуючи екологічні, економічні та соціальні наслідки. Зниження ресурсоємності економіки за рахунок зменшення витрат матеріаловкладень у виробничих ланцюгах відповідає 12 Ціль, що формує актуальність дослідження. Запропонований у 1990-х роках науковцем Фрідріхом Шмідт-Бліком підхід МIрS-аналізу, який втілився в «Екологічний рюкзак» в сьогоденні отримав нового розвитку. Уваги заслуговує біотична складова, що уособлює вміст живої природи у виробничому процесі. Галузі важкої промисловості - металургійна та гірничодобувна містять багаторівневі системи виробництва на яких задіяна велика кількість персоналу. Попередні дослідження враховували біотичну складову лише у вигляді лісоматеріалу, що використовується на шахтах. Подальші дослідження доводять, що харчові продукти, спожиті персоналом підприємства, мають суттєвий вплив на вміст «рюкзака», а відповідно і на господарчу діяльність в Україні. uk_UA
dc.description.abstract The challenges of society are associated with modern threats, prompting a rethinking of production and consumption systems, taking into account environmental, economic and social consequences. Reducing the resource intensity of the economy by reducing the consumption of materials in production chains is in line with the 12th Goal, which forms the relevance of the study. The MIRS-analysis approach proposed in the 1990s by scientist Friedrich Schmidt-Blick, which was embodied in the ‘Ecological Backpack’, has been further developed today. The biotic component, which represents the content of wildlife in the production process, deserves attention. Heavy industry sectors such as metallurgy and mining include multi-level production systems that involve a large number of personnel. Previous studies have only considered the biotic component in the form of timber used in mines. Further research shows that the food consumed by the company's personnel has a significant impact on the contents of the ‘backpack’ and, consequently, on economic activity in Ukraine. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут економіки промисловості НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Економічний вісник Донбасу
dc.subject Маркетинг і логістика uk_UA
dc.title Продукти харчування як складова біотичної частини матеріального рюкзака продукції uk_UA
dc.title.alternative Food Products as a Component of the Biotic Part of the Material Backpack of Products uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 338.439.63:338.58+331.101.26


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис