Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Перспективи застосування соєвих продуктів у лікувальному харчуванні онкологічних хворих

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Кленов, О.О.
dc.contributor.author Залєток, С.П.
dc.contributor.author Орловський, О.А.
dc.contributor.author Гоголь, С.В.
dc.contributor.author Бурлака, Д.П.
dc.date.accessioned 2011-05-11T22:45:57Z
dc.date.available 2011-05-11T22:45:57Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Перспективи застосування соєвих продуктів у лікувальному харчуванні онкологічних хворих / О.О. Кленов, С.П. Залєток, О.А. Орловський, С.В. Гоголь, Д.П. Бурлака // Онкологія. — 2009. — Т.11, № 3. — С. 231-235. — Бібліогр.: 36 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19652
dc.description.abstract Резюме. Досліджено протипухлинний ефект соєвого протеїнового концентрату та двох сироподібних соєвих продуктів. У роботі використано пухлинні моделі з різним ступенем гормонозалежності: позитивні за експресією рецепторів естрогенів пухлини молочної залози мишей C3H/ Sn; карцинома Са-755 мишей; карциносаркома Уокер W-256 щурів; карцинома Герена щурів; лімфолейкоз L1210 мишей (асцитний штам). Виявлено, що помірне споживання тваринами соєвих продуктів, включених в кормовий раціон, призводило до гальмування росту перещеплених пухлин. Надмірне споживання соєвих продуктів викликало прискорення росту пухлин. Гальмівний ефект виявляв яскраву залежність від ступеня естрогензалежності пухлин, що свідчить про провідну роль у ньому фітоестрогенів сої. Водночас наявність тенденцій до гальмування росту карциноми Герена у статевозрілих самців та до подовження середньої тривалості життя у мишей з лейкозом L1210 дозволяє припустити, що гормональні властивості флавоноїдів сої не є єдиними чинниками, що зумовлюють її протипухлинні властивості. Всі соєві продукти, досліджені в цій роботі, проявляли високу антиоксидантну активність. Зроблено висновок, що застосування соєвих продуктів у харчуванні онкологічних хворих є перспективним, але потребує ретельного, виваженого формування раціонів, щоб не допустити передозування соєвих компонентів. Ключові слова: соєві продукти, лікувальне харчування, експериментальні пухлини, гормонозалежність пухлин, швидкість росту пухлин, тривалість життя тварин, МДА. uk_UA
dc.description.abstract Summary. Anti-tumor effect of the soy-bean protein concentrate and 2 curd-like soy-bean products made in the Institute of food chemistry and technology of NAS of Ukraine was studied. The experimental models with different ranges of hormone-dependence – ER+ mammary tumors of C3H/Sn mice; Ca-755 mouse carcinoma; Walker W-256 rat carcinosarcoma; Guerin’s rat carcinoma; L1210 mouse lympholeukosis (an ascitic strain) – were used. Moderate consumption of the soybean products introduced into the animals’ forage was shown to retard grafted tumors’ growth. In contrary, excessive consumption led to acceleration of tumor growth. Retardation effect was strongly relative to the tumor’s hormone-dependence range. This demonstrates predominant role of phytoesrogens of the soy-bean products. At the same time, the tendencies to retardation of Guerin’s carcinoma growth in mature males and to prolongation of average lifetime of the mice with L1210 lympholeukosis allows to suppose hormonal properties of the soy-bean flavonoids are not single factor causing soy antitumor activity. All soy-bean products tested in this work expressed high antioxidant activity. A conclusion was naked food application of the soy-bean products, especially for the cancer patients, is prospective but requires carefully balanced diet to exclude overdose of soybean components Key Words: soy-bean products, clinical nutrition, experimental tumors, hormone-dependence of tumors, rate of tumor growth, lifetime of animals, MDA. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.subject Оригинальные исследования uk_UA
dc.title Перспективи застосування соєвих продуктів у лікувальному харчуванні онкологічних хворих uk_UA
dc.title.alternative Prospects of application of soy-bean products in medical feed of oncologic patients uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис