Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Хромато-масс-спектральный анализ летучих фракций изопропанольного экстракта рапса

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Чигиринец, Е.Э.
dc.contributor.author Воробьева, В.И.
dc.contributor.author Шалыга, Н.В.
dc.contributor.author Липатов, С.Ю.
dc.date.accessioned 2023-02-10T17:05:30Z
dc.date.available 2023-02-10T17:05:30Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation Хромато-масс-спектральный анализ летучих фракций изопропанольного экстракта рапса / Е.Э. Чигиринец, В.И. Воробьева, Н.В. Шалыга, С.Ю. Липатов // Украинский химический журнал. — 2013. — Т. 79, № 10. — С. 107-113. — Бібліогр.: 15 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 0041–6045
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/188063
dc.description.abstract Методом газовой хромато-масс-спектрометрии изучен компонентный состав летучих фракций изопропанольного экстракта шрота рапса (семейства Brassicaceae). В полученном экстракте идентифицировано около 20 основных компонентов и определено их количественное содержание. Найдено, что основными компонентами являются гликозиды (27 %), кетоны (11 %), альдегиды(12 %), насыщенные и ненасыщенные жирные кислоты (34 %) и стероиды. Методом квантово-химических расчетов установлены наиболее противокоррозионно активные соединения исследуемого экстракта по отношению к поверхности металла, а также рассчитаны квантово-химические характеристики этих молекул. uk_UA
dc.description.abstract Методом газової хромато-масспектрометрії вив- чено компонентний склад летких сполук ізопропанольного екстракту шроту ріпаку (родини Brassicaceae). В отриманому екстракті ідентифіковано близько 20 осно- вних сполук і визначено їх кількісний вміст. Знайдено, що основними компонентами є глюкозиди (27 %), кетон (11 %), альдегід (12 %), насичені і ненасичені жирні кислоти (34 %) та стероїди. Методом квантово-хімічних розрахунків (HyperChem 7.00) встановлено найбільш протикорозійно активні сполуки досліджуваного екстракту по відношенню до поверхні заліза, а також розраховано квантово-хімічні характеристики цих молекул. Найбільш ефективними сполуками екстракту є нуклеозиди, кетон та бузковий альдегід. uk_UA
dc.description.abstract The volatiles of ethanol extract of cake oil rape seeds were analyzed by GC–MS. In total, 20 volatiles were identified with glycosides (27 %), ketone (11%), aldehyde (12 %), fatty acids (34%) and sterols being the major components. The method of quantumchemical calculations (HyperChem 7.00) found the most corrosion study extracts the active compounds on the surface of iron and calculated quantum-chemical properties of these molecules. The most effective compounds extract is nucleosides, ketones and lilac aldehyde. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Украинский химический журнал
dc.subject Неорганическая и физическая химия uk_UA
dc.title Хромато-масс-спектральный анализ летучих фракций изопропанольного экстракта рапса uk_UA
dc.title.alternative Хромато-мас-спектральний аналіз летких фракцій ізопропанольного екстракту ріпаку uk_UA
dc.title.alternative Analysis of volatiles compounds of rapeseeds by gas chromatography–mass spectrometry uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 620.197


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис