Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Чигиринец, Е.Э. |
|
dc.contributor.author |
Воробьева, В.И. |
|
dc.contributor.author |
Шалыга, Н.В. |
|
dc.contributor.author |
Липатов, С.Ю. |
|
dc.date.accessioned |
2023-02-10T17:05:30Z |
|
dc.date.available |
2023-02-10T17:05:30Z |
|
dc.date.issued |
2013 |
|
dc.identifier.citation |
Хромато-масс-спектральный анализ летучих фракций изопропанольного экстракта рапса / Е.Э. Чигиринец, В.И. Воробьева, Н.В. Шалыга, С.Ю. Липатов // Украинский химический журнал. — 2013. — Т. 79, № 10. — С. 107-113. — Бібліогр.: 15 назв. — рос. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
0041–6045 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/188063 |
|
dc.description.abstract |
Методом газовой хромато-масс-спектрометрии изучен компонентный состав летучих фракций изопропанольного экстракта шрота рапса (семейства Brassicaceae). В полученном экстракте идентифицировано около 20 основных компонентов и определено их количественное содержание. Найдено, что основными компонентами являются гликозиды (27 %), кетоны (11 %), альдегиды(12 %), насыщенные и ненасыщенные жирные кислоты (34 %) и стероиды. Методом квантово-химических расчетов установлены наиболее противокоррозионно активные соединения исследуемого экстракта по отношению к поверхности металла, а также рассчитаны квантово-химические характеристики этих молекул. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Методом газової хромато-масспектрометрії вив- чено компонентний склад летких сполук ізопропанольного екстракту шроту ріпаку (родини Brassicaceae). В отриманому екстракті ідентифіковано близько 20 осно- вних сполук і визначено їх кількісний вміст. Знайдено, що основними компонентами є глюкозиди (27 %), кетон (11 %), альдегід (12 %), насичені і ненасичені жирні кислоти (34 %) та стероїди. Методом квантово-хімічних розрахунків (HyperChem 7.00) встановлено найбільш протикорозійно активні сполуки досліджуваного екстракту по відношенню до поверхні заліза, а також розраховано квантово-хімічні характеристики цих молекул. Найбільш ефективними сполуками екстракту є нуклеозиди, кетон та бузковий альдегід. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
The volatiles of ethanol extract of cake oil rape seeds were analyzed by GC–MS. In total, 20 volatiles were identified with glycosides (27 %), ketone (11%), aldehyde (12 %), fatty acids (34%) and sterols being the major components. The method of quantumchemical calculations (HyperChem 7.00) found the most corrosion study extracts the active compounds on the surface of iron and calculated quantum-chemical properties of these molecules. The most effective compounds extract is nucleosides, ketones and lilac aldehyde. |
uk_UA |
dc.language.iso |
ru |
uk_UA |
dc.publisher |
Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Украинский химический журнал |
|
dc.subject |
Неорганическая и физическая химия |
uk_UA |
dc.title |
Хромато-масс-спектральный анализ летучих фракций изопропанольного экстракта рапса |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Хромато-мас-спектральний аналіз летких фракцій ізопропанольного екстракту ріпаку |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Analysis of volatiles compounds of rapeseeds by gas chromatography–mass spectrometry |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
dc.identifier.udc |
620.197 |
|
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті