Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Морфологические обоснования эйрифагии овец

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Игнатьев, Б.П.
dc.date.accessioned 2022-12-03T12:27:49Z
dc.date.available 2022-12-03T12:27:49Z
dc.date.issued 1968
dc.identifier.citation Морфологические обоснования эйрифагии овец / Б.П. Игнатьев // Вестник зоологии. — 1968. — Т. 2, № 4. — С. 63-71. — Бібліогр.: 41 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 0084-5604
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/186974
dc.description.abstract The author studied comparatively the taste threshold in sheep, goats and cattle. It is established that sheep possess a higher threshold of percepting «bitter» and «sour». The threshold of percepting «salt» in the sheep is higher than in cattle, but lower than in goats and the threshold of percepting «sweet» is higher than in goats, but lower than in cattle. In the author's opinion, an explanation of this lies in topography and histological structure of taste nippels. In sheep the mushroom-like and roller-like nippels are covered with thick layer of keratinized cells of squamous epithelium and a number of taste boulbs in them is not more than 13. There is no leaf-like nippels in sheep. It may be assumed that euryphagy in sheep favoured their domestication and adaptation to human culture. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Вестник зоологии
dc.subject Научные статьи uk_UA
dc.title Морфологические обоснования эйрифагии овец uk_UA
dc.title.alternative Morphological grounds of sheep euryphagy uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 59.1:636.32/38


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис