Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Антиоксидантна активність амінофенолів в процесі окиснення етилбензолу

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Біла, Н.І.
dc.contributor.author Філіпенко, Т.А.
dc.contributor.author Овчарова, О.Ю.
dc.contributor.author Ніколаєвський, А.М.
dc.date.accessioned 2022-09-09T06:33:24Z
dc.date.available 2022-09-09T06:33:24Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Антиоксидантна активність амінофенолів в процесі окиснення етилбензолу / Н.І. Біла, Т.А. Філіпенко, О.Ю. Овчарова, А.М. Ніколаєвський // Украинский химический журнал. — 2006. — Т. 72, № 8. — С. 112-116. — Бібліогр.: 9 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 0041–6045
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/185260
dc.description.abstract Досліджено реакційну здатність амінофенолів у реакції з пероксирадикалами етилбензолу в залежності від будови їх молекул та в порівнянні з амінами аналогічної структури. Встановлено, що амінофеноли мало відрізняються від відповідних амінів за активністю по відношенню до пероксирадикалів, але володіють більш вираженою антиоксидантною активністю. Ефективність амінофенолів як антиоксидантів обумовлена наявністю двох реакційних центрів, один з яких (N–H-група) забезпечує високу активність речовини у реакції з пероксирадикалами, а інший (О–H-група) подовжує тривалість дії антиоксиданту в системі. uk_UA
dc.description.abstract Исследована реакционная способность аминофенолов в реакции с пероксирадикалами этилбензола в зависимости от строения их молекул и в сравнении с аминами аналогичной структуры. Установлено, что аминофенолы мало отличаются от соответствующих аминов по активности в отношении к пероксирадикалам, но обладают более выраженной антиоксидантной активностью. Эффективность аминофенолов как антиоксидантов обусловлена наличием двух реакционных центров, один из которых (N–H-группа) обеспечивает высокую активность вещества в реакции с пероксирадикалами, а другой (О–Н-группа) увеличивает длительность действия антиоксиданта в системе. uk_UA
dc.description.abstract In the given operation the reactivity of aminophenols in response with peroxyradicals of ethylbenzene is researched depending on a structure of their molecules and in matching with amines of similar structure. It is established that the aminophenols differ from appropriate amines on activity in the ratio to a peroxyradicals, but have more expressed antioxidantive activity. The efficiency of aminophenols as antioxidants is stipulated by presence of two reactionary centres, one of which (N–H the group) provides high activity of substance in response with peroxyradicals, and another (О–Н the group) increments duration of operation of antioxidant in the system. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Украинский химический журнал
dc.subject Органическая химия uk_UA
dc.title Антиоксидантна активність амінофенолів в процесі окиснення етилбензолу uk_UA
dc.title.alternative Антиоксидантная активность аминофенолов в процессе окисления этилбензола uk_UA
dc.title.alternative Antioxidantive activity of aminophenols in reaction of oxidizing of ethylbenzene uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 544.475:535.37


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис