Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Наследуемость и изменчивость уровня содержания и выхода молочного жира как селекционных признаков в стадах черно-пестрого скота

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Маменко, А.М.
dc.contributor.author Емец, З.В.
dc.contributor.author Антоненко, С.Ф.
dc.date.accessioned 2021-02-18T15:27:27Z
dc.date.available 2021-02-18T15:27:27Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Наследуемость и изменчивость уровня содержания и выхода молочного жира как селекционных признаков в стадах черно-пестрого скота / А.М. Маменко, З.В. Емец, С.Ф. Антоненко // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2014. — Т. 15. — С. 215-219. — Бібліогр.: 6 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 2219-3782
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178353
dc.description.abstract Aims. According to some researchers, one of the main quality of the show-of-milk – fat – changed under the influence of various factors, the main of which are genetic. Methods. Laboratory of physico-chemical tests of an experimental material with use of the method of atomic-absorption spectrophotometry ААS-30 (Carl Zeiss, Jena), held – biometric processing of the received results. Results. It is established that increasing the fat content of the milk of the mother at the 1 % growth can be expected to fat content in milk daughter 0.29 %. The degree of influence of the factor «Father» on the fat content in milk amounted to 0.127, and the output of milk fat 0,196 at high statistical reliably-STI (P > 0.999). Conclusions. When increasing the fat content in the milk of the mother of 1% can be expected growth of this indicator for the daughters of 0.29 %. Correlation between exposure-house milk fat mothers and daughters reaches r = 0.28 (P > 0.999). Coefficients " you heritability of fat content in milk and milk output fat are respectively 0,56 and 0.72. The most significant of the genetic factor is the father. By this factor may describe 12.7 % of the variance of with-holding of fat in milk and 19.6 % of the variance of output of milk fat. There joint influence of the factor «father» to the other: «the father year calving» (η2 = USD 0.087 on the fat content and η2 = 0.11 per output of milk fat), «the father hundred-up» (η2 = 0.065, and η2 = 0.142 respectively). Key words: milk of cows, genetically, the reliability of the impact, mother, father. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Фактори експериментальної еволюції організмів
dc.subject Прикладна генетика і селекція uk_UA
dc.title Наследуемость и изменчивость уровня содержания и выхода молочного жира как селекционных признаков в стадах черно-пестрого скота uk_UA
dc.title.alternative Heredity and variability to the content and output of milk fat as signs of breeding herds of black-and-white cattle uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 636.2.082


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис