Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Підвищення термотолерантності промислових спиртових дріжджів шляхом дерепресії генів синтезу трегалози

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Лужецький, Т.Б.
dc.contributor.author Семкін, М.В.
dc.contributor.author Кшановська, Б.В.
dc.contributor.author Дмитрук, К.В.
dc.contributor.author Сибірний, А.А.
dc.date.accessioned 2021-02-18T12:18:47Z
dc.date.available 2021-02-18T12:18:47Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Підвищення термотолерантності промислових спиртових дріжджів шляхом дерепресії генів синтезу трегалози / Т.Б. Лужецький, М.В. Семкін, Б.В. Кшановська, К.В. Дмитрук, А.А. Сибірний // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2014. — Т. 15. — С. 95-99. — Бібліогр.: 7 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 2219-3782
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178245
dc.description.abstract Aims. The aim of this work is the elevation of the thermotolerance and improvement the efficiency of high temperature alcoholic fermentation of yeast S. cerevisiae by overexpression of the genes TPS1 and TPS2. Methods. For overexpression of trehalose-6-phosphate synthase and trehalose-6-phosphate phosphatase the vector for multicopy integration was constructed, where ORFs of TPS1 and TPS2 genes were placed under the control of strong constitutive promoter ADH1. The resulting vector was linearized and used for transformation of S. cerevisiae industrial strains. Results. Recombinant strains overexpressing genes for trehalose synthesis possessed increased intracellular concentration of trehalose. Thermotolerance and efficiency of high temperature alcoholic fermentation of the constructed strains were increased. Conclusions. Recombinant strains with higher intracellular trehalose concentration produce 17% more ethanol during fermentation at 42°C. Constructed strains are promising for industrial implementation. Key words: alcoholic fermentation, S. cerevisiae, thermotolerance, trehalose. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Фактори експериментальної еволюції організмів
dc.subject Клітинні, генні та молекулярні біотехнології uk_UA
dc.title Підвищення термотолерантності промислових спиртових дріжджів шляхом дерепресії генів синтезу трегалози uk_UA
dc.title.alternative Elevation of thermotolerance of industrial ethanol producing yeasts via derepression of the genes for trehalose synthesis uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.21:577.164.1


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис