Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Порівняльна ефективність використання методів оцінки пивоварних сортів ячменю за спектром гордеїнів

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Дикун, М.О.
dc.contributor.author Сірант, Л.В.
dc.contributor.author Починок, В.М.
dc.contributor.author Завальна, Г.В.
dc.date.accessioned 2021-02-18T12:17:20Z
dc.date.available 2021-02-18T12:17:20Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Порівняльна ефективність використання методів оцінки пивоварних сортів ячменю за спектром гордеїнів / М.О. Дикун, Л.В. Сірант, В.М. Починок, Г.В. Завальна // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2014. — Т. 15. — С. 52-55. — Бібліогр.: 3 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 2219-3782
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178243
dc.description.abstract Aims. It is known a lot of methods of the monitoring the genotypes peculiar fealures. The protein spectrum is often used as hybrid index in scientific selection procedures and in the practical experience. With the help of the electrophoresis the possibility to detect the dictinct object appears. But there are various types of electrophoresis. So it is necessary to choose the most adequate among them. The effectiveness of two types of electrophoresis (Brzezinski vs. Poperelya) for the barley hordeins analysis was invesligated. Methods. The original electrophoretic procedures were created. Hordeins were extracted from individual grain of several variants of brewing barley. Results. The hordein spectra were obtained after both procedures. There were no differences between electrophoregrams. Three protein zones were marked on each electrophoregram. But the brewing electrophoresis is less expensive. Conclusion. Electrophoresis of proteins is an effective method of laboratory quality control of barely grain. Key words: hordeins, electrophoresis. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Фактори експериментальної еволюції організмів
dc.subject Клітинні, генні та молекулярні біотехнології uk_UA
dc.title Порівняльна ефективність використання методів оцінки пивоварних сортів ячменю за спектром гордеїнів uk_UA
dc.title.alternative The comparative effectiveness of two electrophoresis procedures of barley hordeins for detection of brewing variants uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.112.82;543.545.2


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис