Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Боднар, І.В.
dc.contributor.author Зубко, О.С.
dc.contributor.author Щербакова, О.В.
dc.contributor.author Горбулінська, С.М.
dc.contributor.author Боднар, Л.С.
dc.date.accessioned 2021-02-16T13:03:31Z
dc.date.available 2021-02-16T13:03:31Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів / І.В. Боднар, О.С. Зубко, О.В. Щербакова, С.М. Горбулінська, Л.С. Боднар // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2016. — Т. 18. — С. 67-71. — Бібліогр.: 10 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 2219-3782
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177580
dc.description.abstract Aim. To identify changes of chromosomal level in eukaryotic organisms with the influence of synthetic flavors and possible correction of these changes with the influence of vitamin chemical preventors. Methods. Ana-telophase analysis on root meristem cells of onion Allium cepa L. and metaphase analysis on bone marrow cells of white mice Mus musculus L. in chronic and acute experiment. Results. We have shown the induction of chromosome aberrations in metaphase bone marrow cells of white mice Mus musculus L. and root meristem cells of onion Allium cepa L. by newsynthesized food flavorings «Grapes 82085p», «Petit Beurre 02974», «Chocolate 82100p», «Rafaelo 82129p», «Aromat 22062». The highest mutagen effect was identified for «Rafaelo 82129p» flavor. For correction of mutagenic background we have used the vitamin chemical preventors (vit. A and C) which reduced or removed to spontaneous levels of induction of chromosomal aberration in Mus musculus L. Conclutions. We have identified the induction of chromosomal aberrations in prolipherative cells of plant object Allium cepa and animal cells of Mus musculus with the influence of different doses of flavors. Simultaneous feeding of mice by flavorings and vitamins A and C showed a reduction in mutagenic activity for doses of flavor that corresponds to the recommended daily − to the level of control, for dose, increased in 10 times of the recommended − in the range of 40–50%. Keywords: chromosome aberrations, food flavorings, mutagenic activity, antimutagens. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Фактори експериментальної еволюції організмів
dc.subject Прикладна генетика і селекція uk_UA
dc.title Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів uk_UA
dc.title.alternative Detection of changes in chromosomal level in eukaryotic organisms under the influence of food synthetic flavors and correcting them with vitamin chemioprotectors uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 575.224.4./6:578.083.5


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис