Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Популяционный и генетический анализ пищевых предпочтений среди жителей Украины

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Тимошина, И.А.
dc.contributor.author Павиченко, О.В.
dc.contributor.author Филипцова, О.В.
dc.date.accessioned 2021-02-15T15:30:54Z
dc.date.available 2021-02-15T15:30:54Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Популяционный и генетический анализ пищевых предпочтений среди жителей Украины / И.А. Тимошина, О.В. Павиченко, О.В. Филипцова // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 16. — С. 236-240. — Бібліогр.: 12 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 2219-3782
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177414
dc.description.abstract Aims. The aim of the study was to perform population analysis of food preferences for sweets, meat, fruit, salty food, the first vegetable dishes, fastfood and fatty food among young people in a sample of Ukraine as well as to evaluate heritability of food preferences. Methods. Genetic analysis was performed taking into account the correlation coefficients for pairs of parent-child (n = 291), siblings (n = 84) and spouses (n = 70). Results. In descending order food preferences of females were located in the following order: sweet, fruits, meat dishes, first vegetable dishes, salty food, fat and fast food. Among males, food preferences in descending order were located as follows: meat dishes, sweet, first vegetable dishes, fruits, fat, fast food and salty food. Genetic analysis showed heritability for first vegetable dishes — 50 %, and heritability for meat — 88 %, fruits — 92 %, salty food — 76 %, sweet and fast food — about 100 %. Conclusions. Sex differences in preferences for sweets, meat, fruit and first vegetable dishes were shown. Genetic analysis showed moderate heritability of food preferences for first vegetable dishes, and high heritability for the rest of food. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Фактори експериментальної еволюції організмів
dc.subject Генетика людини та медична генетика uk_UA
dc.title Популяционный и генетический анализ пищевых предпочтений среди жителей Украины uk_UA
dc.title.alternative Population and genetic analysis of food preferences among the inhabitants of Ukraine uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 575:572:155.9


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис