Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Боднар, І.В.
dc.contributor.author Зубко, О.С.
dc.contributor.author Боднар, Л.С.
dc.date.accessioned 2021-02-15T15:24:10Z
dc.date.available 2021-02-15T15:24:10Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування / І.В. Боднар, О.С. Зубко, Л.С. Боднар // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 16. — С. 183-187. — Бібліогр.: 9 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 2219-3782
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177406
dc.description.abstract Aims. Food flavors — a natural or artificially-synthesized substances that enhance the flavor and aroma products, which include components with various chemical nature, which theoretically can produce mutagenic effects. Among the methods for detection of mutations on chromosomal level special place is occupied by test systems on animals. In the action of newsynthesized food flavors «Grapes 82085p», «Petit Beurre 02974», «Chocolate 82100p», «Rafaelo 82129p», «Aromat 22062» showed the induction of chromosome aberrations in metaphase bone marrow cells of white mice Mus musculus L. Methods. The study was conducted in several versions of experiments: in acute and chronic experiment and with combined action of flavors and substances with antimutagenic properties (vitamins). Results. The spectrum of chromosome aberrations was presented as chromosomal aberrations (deletions) and genomic mutations (aneuploidies and polipoyidies). Conclusions. Simultaneous feeding of mice by flavorings and vitamins A and C showed a reduction in mutagenic activity for doses of flavor that corresponds to the recommended daily — to the level of control, for dose, increased in 10 times of the recommended — in the range of 40–50 %. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Фактори експериментальної еволюції організмів
dc.subject Генетика людини та медична генетика uk_UA
dc.title Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування uk_UA
dc.title.alternative Correction of mutagen load caused by action of food fl avors using vitamin chemiopreventers uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 575.224.4./6:578.083.5


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис