Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Поліморфізм генів пшениці, які визначають якісні ознаки, у харчових продуктах

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Степаненко, А.І.
dc.contributor.author Степаненко, О.В.
dc.contributor.author Моргун, Б.В.
dc.date.accessioned 2021-02-15T13:48:58Z
dc.date.available 2021-02-15T13:48:58Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Поліморфізм генів пшениці, які визначають якісні ознаки, у харчових продуктах / А.І. Степаненко, О.В. Степаненко, Б.В. Моргун // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 16. — С. 161-165. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 2219-3782
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177379
dc.description.abstract Aims. Control of wheat grain used for fl our production is an important issue for high-quality bread, noodles, cakes and semi-frozen dough. Allelic variation of genes of high molecular weight glutenin (Glu-A1, Glu-B1, Glu-D1) and polyphenol oxidase (PPO) genes, presence of wheat-rye 1RS translocations effect on the quality of fl our and determinate the optimal direction of their use. Methods. We employed the system of molecular markers based on PCR for detection alleles of genes and translocations. Results. Considerable heterogeneity of alleles in the source material which determine the quality properties of wheat in fl our and food products made of fl our (noodles and frozen products of dough) was found. A number of alleles with negative effect for the baking properties was identifi ed in fl our. But these alleles are desirable to make other products. Conclusions. The results of the study can be applied effi ciently to identify genotypes of wheat that is used to make food products. Keywords: Triticum aestivum L., fl our, quality, PCR markers, food products. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Фактори експериментальної еволюції організмів
dc.subject Прикладна генетика і селекція uk_UA
dc.title Поліморфізм генів пшениці, які визначають якісні ознаки, у харчових продуктах uk_UA
dc.title.alternative Polymorphism of wheat genes that determine qualitative properties in food products uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.21:633.11


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис