Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Anti-Staphylococci activity of yeast isolates affected by pH of experimental medium

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Dabrowska, I.V.
dc.contributor.author Tkachenko, K.S.
dc.contributor.author Podgorsky, V.S.
dc.contributor.author Fomina, M.O.
dc.date.accessioned 2021-02-15T13:46:50Z
dc.date.available 2021-02-15T13:46:50Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Anti-Staphylococci activity of yeast isolates affected by pH of experimental medium / I.V. Dabrowska, K.S. Tkachenko, V.S. Podgorsky, M.O. Fomina // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 16. — С. 179-182. — Бібліогр.: 11 назв. — англ. uk_UA
dc.identifier.issn 2219-3782
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177372
dc.description.abstract The aim of this work was to study the antagonistic activity of yeasts isolates towards various strains of potentially pathogenic bacteria Staphylococcus aureus. Methods. Over 50 yeasts isolates from authentic dairy products and gastrointestinal tract (GIT) of Hucul long-livers from Ukrainian Carpathians were tested for antagonistic activity towards S. aureus strains by using a conventional agar plug method at pH values of wort agar ranging from 5.0 to 7.0. Results. The anti-Staphylococci activity was found in 15.4 % of tested yeast isolates. In general, the best antagonistic activity towards S. aureus was observed for Saccharomyces pastorianus isolated from dairy products followed by GIT isolates Rhodotorula spp. S1 > Debaryomyces hansenii isolates > Candida spp. S11 > Candida magnoliae S13. The majority of yeasts isolates inhibited tested S. aureus strains at pH 6.0–7.0. Conlusions. Anti-Staphylococci performance of yeast isolates was affected by pH values of experimental medium and depended on yeast species and strains. Keywords: yeasts, Staphylococcus aureus, antagonism, pH. uk_UA
dc.language.iso en uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Фактори експериментальної еволюції організмів
dc.subject Прикладна генетика і селекція uk_UA
dc.title Anti-Staphylococci activity of yeast isolates affected by pH of experimental medium uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 579.264


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис