Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Методичні підходи до оцінювання рівня конкуренції на ринку молока та молочної продукції України

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Попко, О.В.
dc.date.accessioned 2020-07-29T15:02:27Z
dc.date.available 2020-07-29T15:02:27Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Методичні підходи до оцінювання рівня конкуренції на ринку молока та молочної продукції України / О.В. Попко // Вісник економічної науки України. — 2020. — № 1 (38). — С. 183-187. — Бібліогр.: 11 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1729-7206
dc.identifier.other DOI: https://doi.org/10.37405/1729-7206.2020.1(38).183-187
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/170671
dc.description.abstract Конкуренція на ринку молочної продукції є важливою передумовою його існування та розвитку, змушуючи операторів ринку впроваджувати більш ефективні способи виробництва, пропонувати нові концепції та цінові пропозиції, започатковувати роботу в нових сегментах. Оскільки основними виробниками молока в Україні стають сільськогосподарські підприємства, вкрай важливим є правильне формування ринку молочної продукції в Україні, однією з головних умов формування якого є високий рівень конкуренції між виробниками. Існування ефективної конкуренції, яка урівноважує інтереси суб’єктів ринкових відносин, стимулює впровадження нововведень та змагання в усіх сферах діяльності, є однією з основних умов розвитку економіки України. Така конкуренція відкриває нові можливості вдосконалення виробництва, формує оптимальну структуру ринкового попиту і пропозиції, сприяє оптимізації витрат виробництва. Метою статті є оцінювання рівня монополізації та конкуренції на ринку молока та молочної продукції України на основі індексу концентрації ринку, індексу Херфіндаля-Хіршмана, показника дисперсії, індексу ентропії, кривої Лоренца. Розподіл ринкових часток серед виробників молочної продукції проведено на основі показникового закону розподілу, на основі якого змодельовано розподіл більш дрібних виробників, які забезпечують молочною продукцією 45% відсотків ринку України. Оцінювання рівня монополізації та конкуренції молочного ринку України дозволило систематизувати сукупність операторів молочного ринку та дало змогу з’ясувати частку охоплення ними вітчизняного ринку переробки молока та виробництва молочної продукції. У ході досліджень було з’ясовано, що ринок виробництва молочної продукції в Україні є висококонкурентним, що є позитивним фактором для подальшого становлення даного ринку. uk_UA
dc.description.abstract Конкуренция на рынке молочной продукции является важной предпосылкой его существования и развития, стимулируя операторов рынка внедрять более эффективные способы производства, предлагать новые концепции и ценовые предложения, осваивать работу в новых сегментах. Поскольку основными производителями молока в Украине становятся сельскохозяйственные предприятия, крайне важным является правильное формирование рынка молочной продукции в Украине, одним из главных условий формирования которого является высокий уровень конкуренции между производителями. Существование эффективной конкуренции, которая уравновешивает интересы субъектов рыночных отношений, стимулирует внедрение новшеств и соревнования во всех сферах деятельности, является одним из основных условий развития экономики Украины. Такая конкуренция открывает новые возможности совершенствования производства, формирует оптимальную структуру рыночного спроса и предложения, способствует оптимизации издержек производства. Целью статьи является оценка уровня монополизации и конкуренции на рынке молока и молочной продукции Украины на основе индекса концентрации рынка, индекса Херфиндаля-Хиршмана, показателя дисперсии, индекса энтропии, кривой Лоренца. Распределение рыночных долей среди производителей молочной продукции проведено на основе показательного закона распределения, на основе которого смоделировано распределение более мелких производителей, которые обеспечивают молочной продукцией 45% процентов рынка Украины. Оценка уровня монополизации и конкуренции молочного рынка Украины позволило систематизировать совокупность операторов молочного рынка и дало возможность выяснить долю охвата ими отечественного рынка переработки молока и производства молочной продукции. В ходе исследований было выяснено, что рынок производства молочной продукции в Украине является высококонкурентным, что является положительным фактором для дальнейшего становления данного рынка. uk_UA
dc.description.abstract Competition in the market of dairy products is an important requirement for its existence and development, forcing market operators to introduce more efficient production methods, to offer new concepts and cost proposals, to start working in new segments. Since the main milk producers in Ukraine are agricultural enterprises is extremely important is the proper formation of the market of dairy products in Ukraine, one of the main conditions of formation of which is the high level of competition between manufacturers. The existence of effective competition that balances the interests of subjects of market relations, stimulate innovation and competition in all spheres of activities, is one of the main conditions of development of economy of Ukraine. This competition opens up new opportunities for production improvement and develops the optimal structure of market supply and demand contributes to the optimization of production costs. The aim of this article is to assess the level of monopolization and competition in the market of milk and dairy products of Ukraine based on the index of market concentration, the Herfindahl-Hirschman index, a measure of dispersion, index of entropy, the Lorenz curve. The distribution of market shares among producers of dairy products was carried out based on exponential distribution law, on the basis of which the simulated distribution of smaller producers, which provide dairy products 45% percent of the market of Ukraine. Assessment of the level of monopolization and competition of the dairy market of Ukraine has allowed systematizing a set of operators of the dairy market and gave an opportunity to find out the percentage of coverage of the domestic market of processing of milk and production of dairy products. During the research, it was found that the market of dairy production in Ukraine is highly competitive that is a positive factor for further development of this market. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут економіки промисловості НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Вісник економічної науки України
dc.subject Маркетинг та логістика uk_UA
dc.title Методичні підходи до оцінювання рівня конкуренції на ринку молока та молочної продукції України uk_UA
dc.title.alternative Методические подходы к оценке уровня конкуренции на рынке молока и молочной продукции Украины uk_UA
dc.title.alternative Methodical Approaches to the Evaluation of the Competition Level of the Milk and Milk Products of Ukraine uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 339.13:637.1(477)


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис