Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Моргун, В.В. |
|
dc.contributor.author |
Тарасюк, О.І. |
|
dc.contributor.author |
Починок, В.М. |
|
dc.contributor.author |
Рибалка, О.І. |
|
dc.date.accessioned |
2019-10-03T18:53:09Z |
|
dc.date.available |
2019-10-03T18:53:09Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.identifier.citation |
Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів / В.В. Моргун, О.І. Тарасюк, В.М. Починок, О.І. Рибалка // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 4. — С. 302-309. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
2308-7099 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159438 |
|
dc.description.abstract |
Шляхом гібридизації отримано нові лінії озимої м’якої пшениці, що містять рідкісні алелі Gli-Glu, алель Glu-B1al, гени від родича пшениці Aegilops cylindrica. Проаналізовано генотип досліджених ліній за локусами запасних білків із використанням SDS-електрофорезу високомолекулярних субодиниць глютенінів. У результаті порівняння із сортами-стандартами показників якості зерна та хлібопекарських властивостей борошна отриманих ліній виявлено унікальні за якістю зерна і хлібопекарськими властивостями форми, які є цінним селекційним матеріалом. Ці лінії можуть бути використані при створенні нових екстрасильних сортів пшениці з відмінними хлібопекарськими властивостями. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Путем гибридизации получены новые линии озимой мягкой пшеницы, содержащие редкие аллели Gli-Glu, aллель Glu-B1al, гены от родственника пшеницы Aegilops cylindrica. Проанализированы генотипы исследованных линий по локусам запасных белков с использованием SDS-электрофореза высокомолекулярных субъединиц глютенинов. В результате сравнения с сортами-стандартами показателей качества зерна и хлебопекарных свойств муки полученных линий обнаружены уникальные по качеству зерна и хлебопекарным свойствам формы, которые являются ценным селекционным материалом. Эти линии могут быть использованы при создании новых экстрасильных сортов пшеницы с отличными хлебопекарными свойствами. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
By hybridization there were obtained the new lines of winter wheat containing rare Gli-Glu-alleles, Glu-B1al allele, genes from wheat relative Aegilops cylindrica. The studied lines genotypes have been analyzed for storage proteins loci using SDS-electrophoresis of glutenin HMW subunits. As a result of comparison of obtained lines to standard varieties by indices of grain quality and baking properties of flour there were found unique by grain quality and baking properties forms that are the valuable breeding material. These lines can be used on creation of new superior-quality wheat varieties with excellent baking properties. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Физиология растений и генетика |
|
dc.title |
Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Уникальные по качеству зерна селекционные линии пшеницы с редкими аллелями Gli/Glu-локусов |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Unique by grain quality breeding wheat lines containing rare Gli/Glu-alleles |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
dc.identifier.udc |
575.113.2:664.71.11 |
|
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті