Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Моргун, В.В.
dc.contributor.author Тарасюк, О.І.
dc.contributor.author Починок, В.М.
dc.contributor.author Рибалка, О.І.
dc.date.accessioned 2019-10-03T18:53:09Z
dc.date.available 2019-10-03T18:53:09Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів / В.В. Моргун, О.І. Тарасюк, В.М. Починок, О.І. Рибалка // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 4. — С. 302-309. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 2308-7099
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159438
dc.description.abstract Шляхом гібридизації отримано нові лінії озимої м’якої пшениці, що містять рідкісні алелі Gli-Glu, алель Glu-B1al, гени від родича пшениці Aegilops cylindrica. Проаналізовано генотип досліджених ліній за локусами запасних білків із використанням SDS-електрофорезу високомолекулярних субодиниць глютенінів. У результаті порівняння із сортами-стандартами показників якості зерна та хлібопекарських властивостей борошна отриманих ліній виявлено унікальні за якістю зерна і хлібопекарськими властивостями форми, які є цінним селекційним матеріалом. Ці лінії можуть бути використані при створенні нових екстрасильних сортів пшениці з відмінними хлібопекарськими властивостями. uk_UA
dc.description.abstract Путем гибридизации получены новые линии озимой мягкой пшеницы, содержащие редкие аллели Gli-Glu, aллель Glu-B1al, гены от родственника пшеницы Aegilops cylindrica. Проанализированы генотипы исследованных линий по локусам запасных белков с использованием SDS-электрофореза высокомолекулярных субъединиц глютенинов. В результате сравнения с сортами-стандартами показателей качества зерна и хлебопекарных свойств муки полученных линий обнаружены уникальные по качеству зерна и хлебопекарным свойствам формы, которые являются ценным селекционным материалом. Эти линии могут быть использованы при создании новых экстрасильных сортов пшеницы с отличными хлебопекарными свойствами. uk_UA
dc.description.abstract By hybridization there were obtained the new lines of winter wheat containing rare Gli-Glu-alleles, Glu-B1al allele, genes from wheat relative Aegilops cylindrica. The studied lines genotypes have been analyzed for storage proteins loci using SDS-electrophoresis of glutenin HMW subunits. As a result of comparison of obtained lines to standard varieties by indices of grain quality and baking properties of flour there were found unique by grain quality and baking properties forms that are the valuable breeding material. These lines can be used on creation of new superior-quality wheat varieties with excellent baking properties. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Физиология растений и генетика
dc.title Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів uk_UA
dc.title.alternative Уникальные по качеству зерна селекционные линии пшеницы с редкими аллелями Gli/Glu-локусов uk_UA
dc.title.alternative Unique by grain quality breeding wheat lines containing rare Gli/Glu-alleles uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 575.113.2:664.71.11


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис