Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Влияние полимеров на процессы ассоциации молекул лизоцима

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Декина, С.С.
dc.contributor.author Романовская, И.И.
dc.contributor.author Громовой, Т.Ю.
dc.date.accessioned 2019-06-18T12:39:21Z
dc.date.available 2019-06-18T12:39:21Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Влияние полимеров на процессы ассоциации молекул лизоцима / С.С. Декина, И.И. Романовская, Т.Ю. Громовой // Вiopolymers and Cell. — 2011. — Т. 27, № 6. — С. 442-445. — Бібліогр.: 10 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 0233-7657
dc.identifier.other DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.000115
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/156397
dc.description.abstract Цель. Исследовать поведение молекул лизоцима при иммобилизации в растворы желатина и натриевой соли карбоксиметилцеллюлозы (Na-КМЦ) методом матрично активированной лазерной десорбции/ионизации (МАЛДИ). Методы. Гидролитическую активность свободного и включенного в растворы желатина и Na-КМЦ-лизоцима определяли бактериолитическим методом. Взаимодействие фермента с полимерами подтверждено методами вискозиметрии и масс-спектрометрии. Результаты. Показано наличие лизоцима в водном растворе в виде мономера и олигомерных форм. Нековалентные взаимодействия фермента с растворами полимеров вызывают диссоциацию олигомерных структур на субъединицы, зависящую от природы носителя и массовых соотношений лизоцим:полимер. Установлено количественное сохранение гидролитической активности иммобилизованного лизоцима, что способствует получению мукоадгезивных пленочных форм с бактериолитическим действием. Выводы. Иммобилизация лизоцима за счет нековалентных взаимодействий в растворы желатина и Na-КМЦ приводит к диссоциации олигомерных структур фермента, при этом отмечено более прочное связывание лизоцима с Na-КМЦ. Ключевые слова: лизоцим, олигомеры, диссоциация, желатин, натриевая соль карбоксиметилцеллюлозы, МАЛДИ. uk_UA
dc.description.abstract Aim. Study of lysozyme molecules behaviour at immobilization in gelatin and carboxymethyl cellulose sodium salt solutions by matrix-assisted laser desorption/ionization (MALDI). Methods. Determination of the activity of lysozyme, both free and entrapped in gelatin and carboxymethyl cellulose sodium salt (Na-CMC) solutions, was conducted by bacteriolytic method. The enzyme interaction with polymers was confirmed by viscometry and mass-spectrometry methods. Results. The occurrence of lysozyme associates in aqueous solution in monomeric and oligomeric forms was shown. A non-valent interaction of the enzyme with solutions of polymersresultsin the dissociation of oligomeric associates into subunits, which depends on the support natureand mass ratio of lysozyme to polymer. The quantitative retention of immobilized lysozyme hydrolytic activity was established, which favours obtaining mucoadhesive film forms with bacteriolytic action. Conclusions. The lysozyme immobilization by non-valent interactions in gelatin solution and Na-CMC solutions causes dissociation of the enzyme oligomeric structures; a stronger lysozyme coupling with NaCMC was noted. Keywords: lysozyme, oligomers, dissociation, gelatin, carboxymethyl cellulose sodium salt, MALDI. uk_UA
dc.description.abstract Мета. Дослідити поведінку молекул лізоциму при іммобілізації в розчини желатину і натрієвої солі карбоксиметилцелюлози (NaКМЦ) методом матрично активованої лазерної десорбції/іонізації (МАЛДІ). Методи. Гідролітичну активність вільного і включеного в розчин желатину та Na-КМЦ-лізоциму визначали бактеріолітичним методом. Взаємодію ферменту з полімерами підтверджено методами віскозиметрії і мас-спектрометрії. Результати. Показано наявність лізоциму у водному розчині у вигляді мономера та олігомерних форм. Нековалентна взаємодія ферменту з розчинами полімерів призводить до дисоціації олігомерних структур на субодиниці, що залежить від природи носія і масових співвідношень лізоцим:полімер. Встановлено кількісне збереження гідролітичної активності іммобілізованого лізоциму, що сприяє отриманню мукоадгезивних плівкових форм з бактеріолітичною дією. Висновки. Іммобілізація лізоциму за рахунок нековалентної взаємодії в розчини желатину і Na-КМЦ спричиняє дисоціацію олігомерних структур ферменту, при цьому відзначено міцніше зв’язування лізоциму з Na-КМЦ. Ключові слова: лізоцим, олігомери, дисоціація, желатин, натрієва сіль карбоксиметилцелюлози, МАЛДІ. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Вiopolymers and Cell
dc.subject Structure and Function of Biopolymers uk_UA
dc.title Влияние полимеров на процессы ассоциации молекул лизоцима uk_UA
dc.title.alternative Influence of polymers on lysozyme molecules association uk_UA
dc.title.alternative Вплив полімерів на процеси асоціації молекул лізоциму uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.15 (088.8)


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис