Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Протеолитический биосенсор на основе рН-чувствительных полевых транзисторов. 1. Изучение сравнительных характеристик нативного и иммобилизованного трипсина для создания энзимобиосенсора

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Белоиван, О.А.
dc.contributor.author Солдаткин, А.П.
dc.contributor.author Стародуб, Н.Ф.
dc.contributor.author Ельская, А.В.
dc.date.accessioned 2019-06-14T18:20:23Z
dc.date.available 2019-06-14T18:20:23Z
dc.date.issued 1996
dc.identifier.citation Протеолитический биосенсор на основе рН-чувствительных полевых транзисторов. 1. Изучение сравнительных характеристик нативного и иммобилизованного трипсина для создания энзимобиосенсора / О.А. Белоиван, А.П. Солдаткин, Н.Ф. Стародуб, А.В. Ельская // Биополимеры и клетка. — 1996. — Т. 12, № 3. — С. 27-33. — Бібліогр.: 12 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 0233-7657
dc.identifier.other DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.000429
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/153853
dc.description.abstract Проанализированы методы иммобилизации трипсина с точки зрения сенсорной технологии. Проведена иммобилизация трипсина на полупроводниковую поверх­ность путем поперечной сшивки в белковой мембране в парах глутарового альде­гида (ГА). Подобраны оптимальные условия этого процесса: отношение трипсин : БСА – 1:4, время инкубации в парах ГА – % ч при комнатной температуре. Изучено влияние стабилизирующих добавок глицерина и сахарозы на характери­стики мембраны. Добавление 2,0–2,5 % глицерина повышает активность мемб­ран и уровень адгезии к поверхности. Проведено сравнительное исследование каталитических характеристик свободного и иммобилизованного трипсина, та­ких как Км, зависимость активности фермента от рН, буферной емкости и ионной силы анализируемого раствора. Результаты обсуждены с позиции возмож­ности использования полученных мембран в качестве чувствительного элемен­та протеолитического биосенсора. uk_UA
dc.description.abstract Проаналізовано методи іммобілізації трипсину з точки зору сенсорної технології. Здійснено іммобілізацію трипсину на напівпровідникову поверхню шляхом поперечної зшивки у білковій мембрані в парах глутарового альдегіду (ТА). Підібрано оптимальні умови цього процесу: співвідношення трипсин: БСА – 1:4; час інкубації в парах ГА 2 год при кімнатній температурі. Вивчено вплив стабілізуючих додатків гліцерину і сахарози на характеристики мембрани. Додавання 2,0–2,5 % гліцерину підвищує активність мембран і рівень адгезії до поверхні. Проведено порівняльне дослідження каталітичних характеристик вільного і іммобілізованого трипсину, таких як Км, залежність активності ферменту від рН, буферної ємності та іонної сили аналізованого розчину. Результати обговорюються з позиції можливого використання отриманих мембран як чутливого елемента протеолітичного біосенсора. uk_UA
dc.description.abstract he immobilization of trypsin on semiconductor surface was been made by cross Unking with bovin serum albumin in saturated glutaraldegyde (GA) vapours. The optimal conditions of this process were as following: the ratio oftrypsin:BSA – 1:4, and incubation time in GA vapours – 2 hat room temperature. The influence of different concentrations of sucrose and glycerol on membrane characteristics has also been investigated. Addition of 2,0–2,5 % of glycerol increase membrane activity and its adhesion level to the surface. The catalytical characteristics of free and immobilized trypsin have been compared such as KM, dependence of the enzyme activity on pH, buffer capacity, ionic strength of analysing solution. The possibility to use trypsin membrane as sensitive element of proteolytic, biosensor has been discussed. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Биополимеры и клетка
dc.title Протеолитический биосенсор на основе рН-чувствительных полевых транзисторов. 1. Изучение сравнительных характеристик нативного и иммобилизованного трипсина для создания энзимобиосенсора uk_UA
dc.title.alternative Протеолітичний біосенсор на основі рН-чутливих польових транзисторів. 1. Вивчення порівняльних характеристик нативного і іммобілізованого трипсину для створення ензимобіосенсора uk_UA
dc.title.alternative A proteolytic biosensor based on a pH-sensitive field effect transistor. 1. The comparative investigation of native and immobilized trypsin uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.15.086.543


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис