Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Влияние ионной силы на ферментативную активность тромбина

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Пехник, И.В.
dc.contributor.author Селищева, М.Ю.
dc.contributor.author Серейская, А.А.
dc.date.accessioned 2019-06-14T10:22:20Z
dc.date.available 2019-06-14T10:22:20Z
dc.date.issued 1990
dc.identifier.citation Влияние ионной силы на ферментативную активность тромбина / И.В. Пехник, М.Ю. Селищева, А.А. Серейская // Биополимеры и клетка. — 1990. — Т. 6, № 3. — С. 59-65. — Бібліогр.: 21 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 0233-7657
dc.identifier.other DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.00026D
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/153439
dc.description.abstract Исследовано влияние ионной силы среды на активность тромбина (TP) при действии его на фибриноген (ФГ) и низкомолекулярный субстрат. Сделан вывод о том, что условия низкой ионной силы (1 = 0,05—0,07) благоприятны для специфического взаимодействия TP с ФГ, не затрагивающего активного центра фермента. uk_UA
dc.description.abstract Досліджено вплив іонної сили середовища на активність тромбіну (TP) за дії його на фібриноген (ФГ) і низькомолекулярний субстрат. Зроблено висновок про те, що умови низької іонної сили (І = 0,05–0,07) є сприятливими для специфічної взаємодії TP з ФГ, яка не зачіпає активного центра ферменту. uk_UA
dc.description.abstract The dependence of human a-thrombin and its non-clotting y-form activity have been studied for their dependence on ionic strength of the medium relative to the action on fibrinogen and low-molecular tripeptide substrate. The previously found Rotoli effect of stimulation of fibrinogen clotting by thrombin with ionic strength much lower as against its physiological level (up to I 0.05) is confirmed. Acceleration of both fibrinogen proteolysis by thrombin and the non-enzymic stage of the process, namely, polymerization of fibrin monomer was shown to underlie this phenomenon. During the low-molecular substrate hydrolysis by both forms of thrombin and trypsin no low ionic strength stimulation was observed. The data obtained permit concluding that due to the ionic strength decrease the conditions favourable for thrombin specific interaction (outside its active centre) with fibrinogen by means of long distrance electrostatic coupling between them are created. uk_UA
dc.description.sponsorship Авторы выражают глубокую признательность Т. В. Варецкой за обсуждение материалов статьи. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Биополимеры и клетка
dc.subject Структура и функции биополимеров uk_UA
dc.title Влияние ионной силы на ферментативную активность тромбина uk_UA
dc.title.alternative Вплив іонної сили на ферментативну активність тромбіну uk_UA
dc.title.alternative The effect of ionic strength on enzymatic activity of thrombin uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 544.344


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис