Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Влияние окситоцина на формирование пищевого рефлекса у крыс

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Букия, Н.Г.
dc.contributor.author Буцхрикидзе, М.П.
dc.contributor.author Сванидзе, М.Д.
dc.contributor.author Мачавариани, Л.И.
dc.contributor.author Mониава, Э.С.
dc.date.accessioned 2019-02-17T18:43:35Z
dc.date.available 2019-02-17T18:43:35Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation Вплив окситоцину на формування харчового рефлексу у щурів / Н.Г. Букия, М.П. Буцхрикидзе, М.Д. Сванидзе, Л.И. Мачавариани, Э.С. Mониава // Нейрофизиология. — 2013. — Т. 45, № 6. — С. 525-528. — Бібліогр.: 6 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 0028-2561
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/148242
dc.description.abstract В экспериментах на белых крысах исследовали процесс формирования пищевого условного рефлекса (получение пищевого вознаграждения из одной из двух кормушек, обозначаемой визуальным условным сигналом) и характеристики поведения в условиях «открытого поля». Установлено, что курсовое введение окситоцина (по 4 мкг ежедневно за 15 мин до тестирования в течение 12 дней) относительно слабо влияет на сам процесс выработки пищевой условной реакции (животные достигали критического уровня 80 % правильных дифференциаций практически одновременно), но крысы, которым вводили окситоцин, демонстрировали меньшие проявления тревожности, более «быструю» пищедобывательную активность и бóльшую интенсивность моторно-исследовательских проявлений в «открытом поле». В целом пищедобывательное поведение при воздействии окситоцина становится более эффективным за счет формирования более благоприятного эмоционально-вегетативного фона. uk_UA
dc.description.abstract В експериментах на білих щурах досліджували процес формування харчового умовного рефлексу (отримання харчової винагороди з однієї з двох годівниць, позначеної візуальним умовним сигналом) і характеристики поведінки в умовах «відкритого поля». Встановлено, що курсове введення окситоцину (по 4 мкг щоденно за 15 хв до тестування протягом 12 днів) відносно слабо впливає на сам процес вироблення харчової умовної реакції (тварини досягали критеріального рівня 80 % вірних диференціацій практично одночасно), але щури, яким уводили окситоцин, демонстрували менші прояви тривожності, більш «швидку» харчодобувну активність і більшу інтенсивність моторно-досліджувальних проявів у «відкритому полі». У цілому харчодобувна поведінка при дії окситоцину стає більш ефективною за рахунок формування більш сприятливого емоційно-вегетативного фону. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Нейрофизиология
dc.title Влияние окситоцина на формирование пищевого рефлекса у крыс uk_UA
dc.title.alternative Вплив окситоцину на формування харчового рефлексу у щурів uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 616.8


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис