Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Букия, Н.Г. |
|
dc.contributor.author |
Буцхрикидзе, М.П. |
|
dc.contributor.author |
Сванидзе, М.Д. |
|
dc.contributor.author |
Мачавариани, Л.И. |
|
dc.contributor.author |
Mониава, Э.С. |
|
dc.date.accessioned |
2019-02-17T18:43:35Z |
|
dc.date.available |
2019-02-17T18:43:35Z |
|
dc.date.issued |
2013 |
|
dc.identifier.citation |
Вплив окситоцину на формування харчового
рефлексу у щурів / Н.Г. Букия, М.П. Буцхрикидзе, М.Д. Сванидзе, Л.И. Мачавариани, Э.С. Mониава // Нейрофизиология. — 2013. — Т. 45, № 6. — С. 525-528. — Бібліогр.: 6 назв. — рос. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
0028-2561 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/148242 |
|
dc.description.abstract |
В экспериментах на белых крысах исследовали процесс формирования пищевого условного рефлекса (получение пищевого вознаграждения из одной из двух кормушек, обозначаемой визуальным условным сигналом) и характеристики поведения в условиях
«открытого поля». Установлено, что курсовое введение окситоцина (по 4 мкг ежедневно
за 15 мин до тестирования в течение 12 дней) относительно слабо влияет на сам процесс выработки пищевой условной реакции (животные достигали критического уровня 80 % правильных дифференциаций практически одновременно), но крысы, которым
вводили окситоцин, демонстрировали меньшие проявления тревожности, более «быструю» пищедобывательную активность и бóльшую интенсивность моторно-исследовательских проявлений в «открытом поле». В целом пищедобывательное поведение при
воздействии окситоцина становится более эффективным за счет формирования более
благоприятного эмоционально-вегетативного фона. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
В експериментах на білих щурах досліджували процес формування харчового умовного рефлексу (отримання харчової
винагороди з однієї з двох годівниць, позначеної візуальним
умовним сигналом) і характеристики поведінки в умовах
«відкритого поля». Встановлено, що курсове введення окситоцину (по 4 мкг щоденно за 15 хв до тестування протягом
12 днів) відносно слабо впливає на сам процес вироблення
харчової умовної реакції (тварини досягали критеріального рівня 80 % вірних диференціацій практично одночасно),
але щури, яким уводили окситоцин, демонстрували менші
прояви тривожності, більш «швидку» харчодобувну активність і більшу інтенсивність моторно-досліджувальних проявів у «відкритому полі». У цілому харчодобувна поведінка
при дії окситоцину стає більш ефективною за рахунок формування більш сприятливого емоційно-вегетативного фону. |
uk_UA |
dc.language.iso |
ru |
uk_UA |
dc.publisher |
Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Нейрофизиология |
|
dc.title |
Влияние окситоцина на формирование пищевого рефлекса у крыс |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Вплив окситоцину на формування харчового рефлексу у щурів |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
dc.identifier.udc |
616.8 |
|
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті