Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Порівняння ефективності модифікування нанокремнезему сахаридами в рідкому та газовому дисперсійних середовищах

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Носач, Л.В.
dc.date.accessioned 2019-02-16T17:07:39Z
dc.date.available 2019-02-16T17:07:39Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Порівняння ефективності модифікування нанокремнезему сахаридами в рідкому та газовому дисперсійних середовищах / Л.В. Носач // Поверхность. — 2014. — Вип. 6 (21). — С. 83-95. — Бібліогр.: 34 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 2617-5975
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/148022
dc.description.abstract Досліджено процес модифікування нанорозмірного кремнезему глюкозою, галактозою, лактозою та крохмалем рідкофазним способом імпрегнації та газофазним способом сольвато-стимульованої адсорбції (ГССАМ). Встановлено, що при нанесенні на кремнезем низькомолекулярних сахаридів у кількості, яка дорівнює ємності моношару, ступінь покриття поверхні (Q) у випадку імпрегнації становив лише 0,3–0,6, а у випадку ГССАМ відбувалось практично повне покриття поверхні (Q=0,9). Показано, що газофазний спосіб адсорбційного модифікування нанорозмірного кремнезему низькомолекулярними сахаридами в умовах інтенсивного перемішування і регульованої атмосфери є значно ефективнішим, ніж рідкофазний спосіб імпрегнації за такими показниками як ступінь покриття поверхні, витрати допоміжних речовин (розчинника або сольватанта), енерго- і трудоємність та тривалість процесу. uk_UA
dc.description.abstract The process of modifying nanoscale silica with glucose, galactose, lactose, and starch by the liquid-phase method (impregnation) and the gas-phase one (solvate-stimulated adsorption, GSSAM) has been examined. It has been found that, when supporting low molecular weight saccharides on nanosilica surface in an amount equal to the capacitance of monolayer surface, the coverage value (Q) in case of impregnation was only 0.3-0.6, while GSSAM reveals almost complete surface coverage (Q = 0.9). It has been shown that GSSAM of nanoscale silica with low molecular weight saccharides under the conditions of intensive stirring and the regulated atmosphere is more effective than that of liquid-phase method (impregnation), as estinated due to such factors as the coverage degree of the surface, the loss of auxiliary matter (solvent), power intensity and labour-intensiveness, as well as the process duration. uk_UA
dc.description.abstract Исследован процес модифицирования наноразмерного кремнезема глюкозой, галактозой, лактозой и крахмалом жидкофазным способом импрегнации и газофазным способом сольвато-стимулированной адсорбции (ГССАМ). Установлено, что при нанесении на кремнезем низкомолекулярных сахаридов в количестве, равном емкости монослоя, степень покрытия поверхности(Q) в случае импрегнации составила всего 0,3-0,6, а при ГССАМ происходило практически полное покрытие поверхности (Q=0,9). Показано, что газофазный способ адсорбционного модифицирования наноразмерного кремнезема низкомолекулярными сахаридами в условиях интенсивного перемешивания и регулированной атмосферы является более эфективным, чем жидкофазный способ импрегнации по таким показателям, как степень покрытия поверхности, потери вспомогательных веществ (растворителя или сольватанта), энерго- и трудоемкость, а также продолжительность процесса. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Поверхность
dc.subject Фізико-хімія поверхневих явищ uk_UA
dc.title Порівняння ефективності модифікування нанокремнезему сахаридами в рідкому та газовому дисперсійних середовищах uk_UA
dc.title.alternative Comparison of the effectiveness of modifying nanosilica with saccharides in liquid and gaseous dispersion media uk_UA
dc.title.alternative Сравнение эффективности модифицирования нанокремнезема сахаридами в жидкой и газовой дисперсионных средах uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 544.723


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис