Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Білецька, Е.М. |
|
dc.contributor.author |
Калінічева, В.В. |
|
dc.contributor.author |
Онул, Н.М. |
|
dc.date.accessioned |
2018-06-22T16:00:25Z |
|
dc.date.available |
2018-06-22T16:00:25Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.identifier.citation |
Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону / Е.М. Білецька, В.В. Калінічева, Н.М. Онул // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2017. — № 1 (47). — С. 84-89. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
1818-9385 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/140112 |
|
dc.description.abstract |
Харчування населення, як один із провідних критеріїв якості життя і фактор, що визначає здоров’я нації. Тому метою нашого дослідження було вивчення і гігієнічна оцінка фактичного вмісту цинку і міді в продуктах харчування і харчовій сировині сучасного промислового регіону. Основні продукти харчування промислового м. Дніпро містять біотичні мікроелементи в концентраціях, які нижче їх ГДК і середніх біологічних значень, за винятком рівня міді в молоці, що в 1,2 рази вище біологічного. Динаміка вмісту есенціальних елементів в продуктах харчування м. Дніпро за десятирічний період практично не змінилася. Несприятливе поєднання зниженого вмісту мікроелементів в продуктах харчування з кулінарними втратами підсилює їх дефіцит в організмі і потенціює порушення формування скелета і синтезу колагену, створюючи передумови підвищенню ризику розвитку остеопатий. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Питание населения, как один из ведущих критериев качества жизни и фактор, определяющий здоровье нации. Поэтому целью нашего исследования было изучение и гигиеническая оценка фактического содержания цинка и меди в продуктах питания и пищевом сырье современного промышленного региона. Основные продукты питания промышленного г. Днепр содержат биотические микроэлементы в концентрациях, которые ниже их ПДК и средних биологических значений, за исключением уровня меди в молоке, что в 1,2 раза выше биологического. Динамика содержания эссенциальных элементов в продуктах питания г. Днепр за десятилетний период практически не изменилась. Неблагоприятное сочетание сниженного содержания микроэлементов в продуктах питания с кулинарными потерями усиливает их дефицит в организме и потенцирует нарушение формирования скелета и синтеза коллагена, создавая предпосылки повышению риска развития остеопатий. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Nutrition is one of the key criteria of quality of life and a factor that determines the national health. The aim of our study was investigation and hygienic assessment of the actual content of zinc and copper in foodstuffs and food raw material in modern industrial region. The main foodstuffs of the industrial Dnipro city contain biotic trace elements in concentrations that are below their maximum allowable concentrations and average biological values, with the exception of the level of copper in milk, which is by 1.2 times higher than biological one. Dynamics of content of essential elements in foodstuffs of Dnipro city over ten years virtually dsd not chang. The adverse combination of low content of trace elements in foodstuffs with cooking losses increases their deficiency in the body and potentiates the violation of the formation of the skeleton and synthesis of collagen, creating prerequisites to increase the risk of osteopathies development of Dnipro city. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Актуальні проблеми транспортної медицини |
|
dc.subject |
Микроэлементология |
uk_UA |
dc.title |
Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Гигиеническая характеристика эссенциального компонента продуктов питания и пищевого сырья промышленного региона |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Hygienic characteristics of the essential component of food products and food raw materials of the industrial region |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
dc.identifier.udc |
613.2:577.118:711.454 |
|
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті