Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Гиперлипидемическое и продисбиотическое действие сливочного масла

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Левицкий, А.П.
dc.contributor.author Левченко, Е.М.
dc.contributor.author Квасницкая, О.Б.
dc.date.accessioned 2018-06-21T13:50:46Z
dc.date.available 2018-06-21T13:50:46Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Гиперлипидемическое и продисбиотическое действие сливочного масла / А.П. Левицкий, Е.М. Левченко, О.Б. Квасницкая // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2014. — № 4, т. 2 (38-II). — С. 127-131. — Бібліогр.: 10 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 1818-9385
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/139931
dc.description.abstract Потребление крысами высокожирового рациона (ВЖР), содержащего 15 % сливочного масла, вызывает развитие гиперлипидемии (увеличение содержания в сыворотке крови триглицеридов и холестерина), тогда как ВЖР с подсолнечным маслом вызывает лишь гиперхолестеринемию, а также увеличение содержания триглицеридов и холестерина в печени. ВЖР со сливочным маслом вызывает развитие дисбиоза в слизистой тонкой кишки и в печени. uk_UA
dc.description.abstract Вживанная щурами високожирового раціону (ВЖР), який містить 15 % молочного жиру, викликає розвиток гіперліпідемії (збільшення вмісту в сироватці крові тригліцеридів і холестерину), в той час як ВЖР з соняшниковою олією викликає лише гіперхолестеринемію, а також збільшення вмісту в печінці тригліцеридіві холестерину. ВЖР з молочним жиром викликає розвиток дисбіозу в слизовій оболонці тонкої кишки і в печінці. uk_UA
dc.description.abstract Aim: Our aim is to determine the effect of high-fat meal (HFM) containing 15 % butter on the serum and liver lipid profile, far more on the degree of dysbiosis in the mucosa of the small intestine and in the liver. Materials and Methods: In our experiments we fed 18 white rats with HFM containing 15 % butter for 41 days. In the control group we used HFM containing 15 % sunflower oil. Triglyceride (TG) and Cholesterol (Ch) in the blood serum were detected by fermentative methods. The degree of dysbiosis was calculated by the ratio of relative activities of urease and lysozyme. Results: We found that consuming HFM with butter increases TG and Ch levels in the blood serum and induces the development of dysbiosis in the mucosa of the small intestine and in the liver. Conclusions: Butter containing significant amount of palmitinic acid ha uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Актуальні проблеми транспортної медицини
dc.subject Экспериментальные исследования uk_UA
dc.title Гиперлипидемическое и продисбиотическое действие сливочного масла uk_UA
dc.title.alternative Гіперліпідемічна і продисбіотична дія молочного жиру uk_UA
dc.title.alternative Hiperlipidemic and prodysbiotic effect of butter uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 616-092


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис