dc.contributor.author |
Kusumoto, K. |
|
dc.contributor.author |
Kageyama, K. |
|
dc.contributor.author |
Matsuda, T. |
|
dc.contributor.author |
Tomura, T.T. |
|
dc.contributor.author |
Munakata, H. |
|
dc.contributor.author |
Tanaka, H. |
|
dc.contributor.author |
Yazama, F. |
|
dc.contributor.author |
Miwa, N. |
|
dc.date.accessioned |
2018-06-19T09:58:01Z |
|
dc.date.available |
2018-06-19T09:58:01Z |
|
dc.date.issued |
2007 |
|
dc.identifier.citation |
Effects of ethyl-esterization, chain-lengths, unsaturation degrees, and hyperthermia on carcinostatic effect of omega-hydroxylated fatty acids / K. Kusumoto, K. Kageyama, T. Matsuda, T.T. Tomura, H. Munakata, H. Tanaka, F. Yazama, N. Miwa // Experimental Oncology. — 2007. — Т. 29, № 2. — С. 106–110. — Бібліогр.: 18 назв. — англ. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
1812-9269 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/138582 |
|
dc.description.abstract |
Aim: To evaluate promotive effect of hyperthermia on the carcinostatic activity of synthesized omega-hydroxy fatty acids (wHFAs) and their ethylesters agaist Ehrlich ascites tumor (EAT) cells. Methods: EAT cells were cultured with either wHFAs or their ethylester derivatives in a water bath at either 37 °C or 42 °C for 30 min, followed by incubation in a CO2 incubator for 20 or 72 h. Mitochondrial dehydrogenase-based WST-1 assay and trypan blue dye exclusion assay were then conducted after incubation. Morphological changes were observed by scanning electron microscopy (SEM). Results: Omega-HFA having a saturated 16-carbon straight-chain (wH16:0) was the most carcinostatic (at 37 °C – viability level: 60.0%; at 42 °C – 49.6% (WST-1)) among saturated and unsaturated wHFAs with 12, 15 or 16 carbon atoms, when administrated to EAT cells at 100 µM for 20 h. Carcinostatic activity was markedly enhanced by ethyl-esterization of saturated fatty acids, such as wH16:0 (at 37 °C – 42.3%; at 42 °C – 11.2% , ibid) and wH15:0 (at 37 °C – 74.6%; at 42 °C – 25.3% , ibid), and their unsaturated counterparts were extremely effective only in combination with hyperthermia. Prolongation of the incubation period to 72 h at the same concentration increased appreciably their carcinostatic effect (wH16:0 ethylesther: 1.3%; wH15:0 ethylesther: 8.0%). These values were also supported by dye exclusion assay. The carcinostatic activity enhanced more markedly by hyperthermia (1.2%; 2.1%, ibid). SEM shows that wH16:0 ethylester-exposed EAT cells underwent extensive injury, such as deformation of cell structure or disappearance of microvilli. Conclusions: wH16:0 ethylester possesses high carcinostatic activity in vitro in combination with hyperthermia and may be utilized as potent anticancer therapeutic agent. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Цель: проанализировать усиливающий эффект гипертермии на канцеростатическую активность синтезированных омегагидроксилированных
жирных кислот (HFAs) и их этиловых эфиров по отноению к клеткам асцитной опухоли рлиха
(EAT). Методы: клетки EAT инкубировали с HFAs или их этилэфирными производными на водной ане при 37 ° или
42 ° в течение 30 мин с дальнейим культивированием в 2
инкубаторе на протяжении 20 или 72 ч, после чего анализировали
жизнеспособность клеток методами анализа WST-1, основанного на активности митохондриальных дегидрогеназ, и по
включению трипанового синего. Морфологические изменения клеток определяли с использованием сканирующей электронной
микроскопии. Результаты: при культивации клеток EAT в присутствии 100 M соединений в течение 20 ч омега-HFA
с насыщенной 16-углеродной прямой цепью (H16:0) проявляли наиболее выраженный канцеростатический эффект (при
37 ° уровень жизнеспосоности составил 60,0%; при 42 ° 49,6% (WST-1)) по сравнению с таковым насыщенных и ненасыщенных
HFAs, содержащих 12, 15 или 16 атомов углерода. анцеростатическая активность значительно возрастала при
этилэтерификации насыщенных жирных кислот, таких как H16:0 (при 37 ° 42,3%; при 42 ° 11,2%, ibid) и H15:0
(при 37 ° 74,6%; при 42 ° 25,3% , ibid), в то время как производные ненасыщенных кислот были высокоэффективны
только в комбинации с гипертермией. Увеличение периода инкубации клеток до 72 ч при той же концентрации веществ
приводило к значительному увеличению их канцеростатического действия (этиловый эфир H16:0 1,3%; этиловый эфир
H15:0 ethylesther 8,0%), подтвержденного данными окраски трипановым синим. рименение гипертермии также усиливало
канцеростатическое действие соединений (1,2%; 2,1%, ibid). Результаты исследования методом SEM показали, что
клетки EAT, инкубированные с этиловым эфиром H16:0, разруаются с нарушением клеточной структуры и исчезновением
микроволокон. Выводы: в комбинации с гипертермией этиловый эфир H16:0 про ет высокую канцеростатическую
активность in vitro, что говорит о возможности применения соединения в терапии опухолевых заболеваний. |
uk_UA |
dc.description.sponsorship |
We would like to thank Dr. Nobuhiko Ito and Mr. HiroyukiTsuji(SodaAromaticCo.,Ltd.,Tokyo)forproviding
the omega-hydroxy fatty acids and their derivatives. |
uk_UA |
dc.language.iso |
en |
uk_UA |
dc.publisher |
Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Experimental Oncology |
|
dc.subject |
Original contributions |
uk_UA |
dc.title |
Effects of ethyl-esterization, chain-lengths, unsaturation degrees, and hyperthermia on carcinostatic effect of omega-hydroxylated fatty acids |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Влияние этилэтерификации, длины цепи, степени ненасыщенности и гипертермии на канцеростатическое действие омега-гидроксилированных жирных кислот |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |