Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Promotive effects of hyperthermia on the inhibition of DNA synthesis in Ehrlich ascites tumor cells by eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Tanaka, H.
dc.contributor.author Kageyama, K.
dc.contributor.author Kimura, M.
dc.contributor.author Iwamoto, S.I.
dc.contributor.author Ueno, Y.
dc.contributor.author Asagi, K.
dc.contributor.author Asada, R.
dc.contributor.author Miwa, N.
dc.date.accessioned 2018-06-17T13:01:54Z
dc.date.available 2018-06-17T13:01:54Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Promotive effects of hyperthermia on the inhibition of DNA synthesis in Ehrlich ascites tumor cells by eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids / H. Tanaka, K. Kageyama, M. Kimura, S.I. Iwamoto, Y. Ueno, K. Asagi, R. Asada, N. Miwa // Experimental Oncology. — 2006. — Т. 28, № 3. — С. 203-208. — Бібліогр.: 23 назв. — англ. uk_UA
dc.identifier.issn 1812-9269
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/137567
dc.description.abstract Aim: To evaluate inhibitory effects of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) on DNA synthesis in combination with hyperthermia in vitro. Methods: A suspension of Ehrlich ascites tumor cells (EAT) was mixed with DHA or EPA in a glass tube, heated at 37 °C, 40 °C, or 42 °C for 1 h in a water bath, and cultured at 37 °C for 19 or 96 h. DNA synthesis was assayed by monitoring of the incorporation of [3H]-thymidine into the acid-insoluble fraction. DHA or EPA incorporated into EAT cells was extracted and measured by thin-layer chromatography and gas-liquid chromatography. Results: The inhibition of DNA synthesis by EPA or DHA increased markedly upon the treatment at 42 °C and 40 °C compared to that at 37 °C. At 37 °C, inhibitory action of EPA was more potent than that of DHA at low concentrations (at 50 µM — DNA synthesis level: EPA, 63.1%; DHA, 87.9%), whereas inhibitory action of DHA was higher at 150 µM (16.7%, 4.4%, ibid.). The effect of DHA compared to EPA was more marked at 40 °C (29.0%, 19.2% at 100 µM) or 42 °C (19.7%, 10.6% at 100 µM). Evaluation of DNA synthesis rate in the cells treated for 1 h by EPA or DHA with the next culturing of EAT cells for 19 h resulted in the enhanced inhibitory activity of EPA even at concentrations as low as 50 µM at either 37 °C (0.5%, 11.3%) or 42 °C (0.6%, 4.5%), which in these conditions was higher than that of DHA. At the same time the rate of incorporation of EPA in EAT cells at 37 °C or 42 °C was lower than that of DHA. Conclusion: Administration of DHA or EPA in vitro significantly inhibit DNA synthesis, and such effect is enhanced by combination of PUFAs with hyperthermia. uk_UA
dc.description.abstract Цель: исследовать ингибирующее воздействие эйкозопентаеновой кислоты (EPA) и докозагексаеновой кислоты (DHA) на синтез ДНК в комбинации с гипертермией в модели in vitro. Методы: суспензию клеток асцитной карциномы Эрлиха (EAT) смешивали с DHA или EPA в стеклянной пробирке, инкубировали в течение 1 ч при 37 °C, 40 °C или 42 °C в водяной бане и культивировали при 37 °C 19 или 96 ч. Синтез ДНК оценивали по уровню включения [3 H]-тимидина. DHA или EPA, включившиеся в клетки EAT cells, экстрагировали, а их количество определяли методами тонкослойной и газожидкостной хроматографии. Результаты: степень ингибирования синтеза ДНК при действии EPA или DHA значительно возрастала при обработке клеток при 42 °C в сравнении с таковым при 37 °C. При 37 °C ингибирующее действие EPA было более выраженным, чем таковое DHA в низких концентрациях (при концентрации 50 μM — 63,1 против 87,9%), а DHA — более сильным при концентрации 150 μM (16,7 vs 4,4%). Эффект DHA в сравнении с EPA был более выраженным при 40 °C (29,0 vs 19,2% при концентрации 100 μM) или 42 °C (19,7 vs 10,6% при концентрации 100 μM). При обработке клеток EPA или DHA с последующим культивированием в течение 96 ч наблюдалось усиление ингибирующего воздействия EPA даже при концентрации 50 μM как при 37 °C (0,5 vs 11,3%), так и при 42 °C (0,6 vs 4,5%), что в таких условиях было значительнее, чем у DHA. В то же время степень включения EPA в клетки EAT при 37 °C или 42 °C была ниже, чем таковая DHA. Выводы: введение DHA или EPA in vitro значительно ингибирует синтез ДНК, и этот эффект усиливается на фоне комбинированного применения кислот и гипертермии. uk_UA
dc.language.iso en uk_UA
dc.publisher Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Experimental Oncology
dc.subject Original contributions uk_UA
dc.title Promotive effects of hyperthermia on the inhibition of DNA synthesis in Ehrlich ascites tumor cells by eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids uk_UA
dc.title.alternative Гипертермия усиливает степень подавления синтеза ДНК при обработке клеток карциномы Эрлиха эйкозопентаеновой и докозагексаеновой кислотами uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис