Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Маркарян, Ш.А.
dc.contributor.author Баграмян, К.А.
dc.contributor.author Аракелян, В.Б.
dc.date.accessioned 2018-06-17T12:11:46Z
dc.date.available 2018-06-17T12:11:46Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.citation Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида / Ш.А. Маркарян, К.А. Баграмян, В.Б. Аракелян // Проблемы криобиологии. — 2003. — № 2. — С. 11–15. — Бібліогр.: 14 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 0233-7673
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/137486
dc.description.abstract Исследовали удельную скорость роста и лаг-фазу E. coli до и после глубокого замораживания при температуре -196 0С в присутствии диэтилсульфоксида (ДЭСО) в 10%-й концентрации. Результаты сопоставлены с данными, полученными при исследовании традиционных криопротекторов глицерина и диметилсульфоксида (ДМСО). Показано, что в физиологических условиях криопротекторы уменьшают удельную скорость роста, причем наиболее сильное воздействие оказывает ДЭСО. После замораживания удельная скорость роста увеличивается, в условиях контроля и в присутствии глицерина, ДМСО и ДЭСО ее величина практически одинакова. Показано, что наличие ДЭСО в культуральной жидкости практически ликвидирует лаг-фазу как до, так и после замораживания E. coli. uk_UA
dc.description.abstract Досліджували питому швидкість зростання і лаг-фазу E. coli до і після глибокого заморожування при температурі –1960С у присутності диетилсульфоксиду (ДЕСО) в 10%-й концентрації. Результати зіставлені з даними, які отримані при дослідженні традиційних кріопротекторів гліцерину і диметилсульфоксиду (ДМСО). Показано, що в фізіологічних умовах кріопротектори зменшують питому швидкість зростання, причому найбільш сильний вплив має ДЕСО. Після заморожування питома швидкість зростання збільшується, в умовах контролю і в присутності гліцерину, ДМСО і ДЕСО її величина практично однакова. Доведено, що наявність ДЕСО у культуральній рідині практично ліквідує лаг-фазу як до, так і після заморожування E. coli. uk_UA
dc.description.abstract Specific growth rate and lag-phase of E.coli before and after their deep freezing under –196°C temperature at the presence of diethyl sulfoxide (DESO) in 10% concentration were investigated. The results were compared with the data obtained during investigations of traditional cryoprotectants of glycerol and dimethyl sulfoxide (DMSO). It is shown, that under physiological conditions the cryoprotectants reduce a specific growth rate, moreover the strongest effect is caused by DESO. After freezing the specific growth rate is increased and its value is practically equal under control conditions and at the presence of glycerol, DMSO and DESO. It is demonstrated, that the DESO presence in a cultural liquid practically declines the lag-phase both before and after E.coli freezing. uk_UA
dc.description.sponsorship Работа выполнена при поддержке фонда МНТЦ, грант А - 199. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Проблемы криобиологии и криомедицины
dc.subject Теоретическая и экспериментальная криобиология uk_UA
dc.title Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида uk_UA
dc.title.alternative Kinetic Parameters of E. coli Growth After Deep Freezing at Diethyl Sulfoxide Presence uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 57.043:547.42


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис