Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Биохимические показатели состояния печени крыс, получавших высокожировые рационы

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Васюк, В.Л.
dc.contributor.author Гоженко, А.И.
dc.contributor.author Левицкий, А.П.
dc.date.accessioned 2018-06-14T07:37:05Z
dc.date.available 2018-06-14T07:37:05Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Биохимические показатели состояния печени крыс, получавших высокожировые рационы / В.Л. Васюк, А.И. Гоженок, А.П. Левицкий // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2015. — № 1 (39). — С. 142-148. — Бібліогр.: 26 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 1818-9385
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/134728
dc.description.abstract Кормление крыс высокожировыми рационами (ВЖР), содержащими подсолнечное, оливковое, пальмовое или сливочное масло в количестве 15 % к массе комбикорма, вызывает увеличение живой массы (более выраженное для пальмового масла), повышение в печени уровня маркеров воспаления и снижение активности лизоцима, более выраженные для пальмового и сливочного масел. В сыворотке крови увеличивается содержание глюкозы и холестерина, а также активность эластазы (для пальмового масла). По-видимому, более патогенное действие ВЖР, содержащих пальмовое или сливочное масло, зависит от высокого уровня в них пальмитиновой кислоты. uk_UA
dc.description.abstract Годівля щурів високожировими раціонами (ВЖР) з вмістом соняшникової, оливкової, пальмової олії або вершкового масла в кількості 15 % від маси комбікорму викликає підвищення живої маси (більш виражене для пальмової олії), зростання в печінці рівня маркерів запалення та зниження активності лізоцима, в більшій мірі для пальмової олії та вершкового масла. В сироватці крові підвищується вміст глюкози і холестерину, а також активність еластази (для пальмової олії). Вирогідно, що патогенна дія ВЖР з вмістом пальмової олії і вершкового масла залежить від високого рівня в них пальмітинової кислоти. uk_UA
dc.description.abstract Aim: To determine the liver condition of rats fed with fats of different fatty acid compositions. Materials and methods: We used the following dietary fats: refined sunflower oil, refined olive oil, palm oil, milk fat (butter). Feeding of rats was carried out for 41 days using 15 % of the studied oils in the food. The liver condition was evaluated by biochemical markers of liver (elastase, MDA, alkaline phosphatase (ALP), lysozyme, catalase) and blood serum markers (glucose, cholesterol, elastase, ALT, ALP). Results: The increase in the weight gain was more pronounced when feeding with palm oil; the increase of inflammatory markers levels (MDA and elastase) was greater when feeding with palm oil and butter. Conversely, the lysozyme activity in the liver was significantly reduced at fat feeding, particularly for palm oil and butter. In the serum of all animals fed with fat there was the significant increase of glucose and cholesterol levels, as well as the increase of the elastase activity (after palm oil). Conclusion: A high-fat diet causes the development of an initial phase of inflammatory and degenerative processes in liver, which is more pronounced for fats high in palmitinic acid (palm oil and butter). uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Актуальні проблеми транспортної медицини
dc.subject Экспериментальные исследования uk_UA
dc.title Биохимические показатели состояния печени крыс, получавших высокожировые рационы uk_UA
dc.title.alternative Біохімічні показники стану печінки щурів, які отримували високожирові раціони uk_UA
dc.title.alternative Biochemical indicators of the liver state of rats received a high-fat diet uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 616-092 ± 616.361 ± 576.8+615.24


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис