Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Білковий і ліпідний склад сироватки крові та печінки антарктичних риб

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Войціцький, В.М.
dc.contributor.author Хижняк, С.В.
dc.contributor.author Павлик, А.Е.
dc.contributor.author Маніло Л.Г.
dc.date.accessioned 2018-01-10T20:50:15Z
dc.date.available 2018-01-10T20:50:15Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Білковий і ліпідний склад сироватки крові та печінки антарктичних риб / В.М. Войціцький, С.В. Хижняк, А.Е. Павлик, Л.Г. Маніло // Український антарктичний журнал. — 2007-2008. — № 6-7. — С. 104-109. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1727-7485
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/128524
dc.description.abstract Проведено порівняльний аналіз вмісту білків і ліпідів сироватки крові та печінки різних видів антарктичних риб, яких було виловлено під час роботи 9-ї та 11-ї Української антарктичної експедиції в районі Аргентинських островів. Виявлено наявність низькомолекулярного білку (глікопротеїну) з молекулярною масою 13 кДа у N. coriiceps, P. charcoti, C. aceratus і його відсутність у T. bernacchii та G. gibberifrons. Встановлені для різних видів відмінності у ліпідному й білковому складі сироватки крові та клітин печінки свідчать про характерні особливості метаболізму, що може пояснюватись видовою відмінністю, а також різними шляхами адаптації до низькотемпературних умов. uk_UA
dc.description.abstract Проведен сравнительный анализ содержания белков и липидов сыворотки крови и печени разных видов антарктических рыб, выловленных во время 9-й и 11-й Украинских антарктических экспедиций в районе Аргентинских островов. Выявлено присутствие низкомолекулярного белка (гликопротеина) с молекулярной массой 13 кДа у N. coriiceps, P. charcoti, C. aceratus и его отсутствие у T. bernacchii и G. gibberifrons. Выявленные у разных видов антарктических рыб отличия в составе белков и липидов сыворотки крови и печени свидетельствуют об особенностях метаболизма, что может обуславливаться видовым отличием, а также разными путями адаптации к низкотемпературным условиям. uk_UA
dc.description.abstract It was realized the comparative analysis of protein and lipid contents of the blood serum and the liver of the different species of antarctic fishes. The materials were collected during the 9-th and 11-th Ukrainian antarctic expedition in Argentine islands region. We have defined the presence of the low-molecular protein (glycoprotein) with molecular weight 13kDa in N. coriiceps, P. charcoti, C. aceratus and its absence in T. bernacchii and G. gibberifrons. It was determined that Antarctic fishes is characterized by the features of lipids’ component of the blood serum and liver cells, which may determine the features of its metabolism. Established differences of protein and lipid components of the different species of Antarctic fishes may be interpreted as the species difference, also as the different ways of adaptation to low temperature conditions. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Національний антарктичний науковий центр МОН України uk_UA
dc.relation.ispartof Український антарктичний журнал
dc.subject Біологічні дослідження uk_UA
dc.title Білковий і ліпідний склад сироватки крові та печінки антарктичних риб uk_UA
dc.title.alternative Белковый и липидный состав сыворотки крови и печени антарктических рыб uk_UA
dc.title.alternative Proteins and lipids of the blood serum and the liver of Antarctic fishes uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.115.346


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис