Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Рабченюк, О.О. |
|
dc.contributor.author |
Хоменчук, В.О. |
|
dc.contributor.author |
Курант, В.З. |
|
dc.contributor.author |
Грубінко, В.В. |
|
dc.date.accessioned |
2017-11-20T13:57:38Z |
|
dc.date.available |
2017-11-20T13:57:38Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.identifier.citation |
Фосфоліпідний склад окремих тканин коропа та щуки за умов дії іонів Fe³⁺ / О.О. Рабченюк, В.О. Хоменчук, В.З. Курант, В.В. Грубінко // Доповіді Національної академії наук України. — 2017. — № 1. — С. 97-102. — Бібліогр.: 13 назв. — укр. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
1025-6415 |
|
dc.identifier.other |
DOI: doi.org/10.15407/dopovidi2017.01.097 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/126341 |
|
dc.description.abstract |
Досліджено фракційний склад фосфоліпідів зябер та печінки коропа (Cyprinus carpio L.) і щуки (Esox lucius
L.) за умов дії підвищених концентрацій іонів Fe³⁺ у воді. Вплив іонів Fe³⁺ (2 та 5 рибогосподарських граничнодопустимих концентрацій) спричиняє активацію ліполізу в тканинах печінки та зябер досліджуваних
видів риб, про що свідчить зростання вмісту лізофосфатидилхоліну і зменшення фосфатидилхоліну, фосфатидилсерину і фосфатидилінозитолу. Зміни вмісту полярних ліпідів у печінці та зябрах риб під дією іонів
Fe³⁺ є видоспецифічними і визначаються їх концентрацією у воді. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Исследован фракционный состав фосфолипидов жабр и печени карпа (Cyprinus carpio L.) и щуки (Esox
lucius L.) при действии повышенных концентраций ионов Fe³⁺ в воде. Влияние ионов Fe³⁺ (2 и 5 рыбохозяйственных предельно допустимых концентраций) вызывает активацию липолиза в тканях печени и
жабр исследуемых видов рыб, о чем свидетельствует увеличение содержания лизофосфатидилхолина и
уменьшение — фосфатидилхолина, фосфатидилсерина и фосфатидилинозитола. Изменения содержания
полярных липидов в печени и жабрах рыб при действии ионов Fe³⁺ имеют видоспецифический характер и
определяются их концентрацией в воде. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Fractional composition of liver and gills phospholipids of carp (Cyprinus carpio L.) and pike (Esox lucius L.) under
the influence of elevated concentrations of Fe³⁺ ions in water is investigated. The effect of Fe³⁺ ions (2 and
5 maximum permissible concentrations) causes the activation of lipolysis in tissues of liver and gills of studied
fish species testified by an increase of the lysophosphatidylcholine content and a decrease of phosphatidylcholine,
phosphatidylserine, and phosphatidylinositol contents. Changes of polar lipids contents in liver and gills of fish
under the influence of Fe³⁺ ions are species-specific and determined by the concentration of Fe³⁺ ions in water. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
Видавничий дім "Академперіодика" НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Доповіді НАН України |
|
dc.subject |
Біологія |
uk_UA |
dc.title |
Фосфоліпідний склад окремих тканин коропа та щуки за умов дії іонів Fe³⁺ |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Фосфолипидный состав отдельных тканей карпа и щуки при действии ионов Fe³⁺ |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Phospholipid composition of some tissues of carp and pike under the influence of Fe³⁺ ions |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
dc.identifier.udc |
547.953(639.215.2+639.214):546.723 |
|
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті