В статье рассмотрены основные проблемы использования механизмов государственно–
частного партнерства как одного из наиболее перспективных, методов государственного
регулирования индустрии туризма, а также изучение особенностей его реализации на региональном
уровне на примере АР Крым, где данная индустрия признана одним из приоритетов развития
экономики. Перспективными направлениями ГЧП, на наш взгляд, могут стать сертификация
территорий, объектов туриндустрии, в том числе природных ресурсов, а также проведение
экологического аудита туристских предприятий и отелей.
У статті розглянуті основні проблеми використання механізмів державно –приватного
партнерства як одного з найбільш перспективних, методів державного регулювання індустрії туризму,
а також вивчення особливостей його реалізації на регіональному рівні на прикладі АР Крим, де ця
індустрія визнана одним з пріоритетів розвитку економіки. Перспективними напрямками ДПП, на наш
погляд, можуть стати сертифікація територій, об'єктів туріндустрії, в тому числі природних ресурсів,
а також проведення екологічного аудиту туристських підприємств і готелів .
The article describes the main problems the use of public –private partnership as one of the most
promising methods of state regulation of the tourism industry, as well as study of the features of its
implementation at the regional level by the example of Crimea, where this industry is recognized as one of the
priorities of economic development. Recently, in the world of PPP increasingly applies to objects of tourist and
recreational complex.Promising areas of PPP, in our opinion, may become certified territories, objects of
tourism industry, including natural resources, as well as an environmental audit of existing tourism enterprises
and projects and projects under preparation. Environmental certification and environmental audits are effective
tools for stimulating the development of new tourism products and services, the most environmentally friendly
environment . With these tools, you can achieve the reduction of energy and water consumption, waste reduction,
improving the quality of tourism products and services produced, increased producer responsibility, improve
service levels in all enterprises of tourist infrastructure, equipment and development of beaches.