Встановлено розбіжності в антибіотикочутливості штамів Escherichia coli, які було виділено з різних біотопів. Показано, що зберігання за умови -196°С протягом 5 років (термін спостереження) бактерій, заморожених під захистом 10 %-го розчину диметилсульфоксиду, не впливає на спектр антибіотикорезистентності бактерій. У разі зберігання під шаром вазелінової олії за температури 6 - 8°С з періодичними пересівами частина штамів втрачала резистентність до β-лактамних антибіотиків, що пов'язується з втратою специфічних плазмід.
Установлены различия в антибиотикочувствительности штаммов Escherichia сoli, выделенных из разных биотопов. Показано, что хранение при –196°С в течение 5 лет (срок наблюдения) бактерий, замороженных под защитой 10%-го раствора диметилсульфоксида, не влияет на спектр антибиотикорезистентности бактерий. При хранении под слоем вазелинового масла при температуре 6...8°С с периодическими пересевами часть штаммов теряла резистентность к β-лактамным антибиотикам, что связано с потерей специфических плазмид.
The differences between the spectra of sensitivity to antibiotics of Escherichia coli strains isolated from different biotopes were found. It was found that storage at –196°С during 5 years (observation term) of bacteria frozen under protection of 10% dimethyl sulfoxide solution did not change the spectrum of antibiotic resistance. After storage under the layer of mineral oil at the temperature of 6...8 °С and subculturing some strains lost their resistance to β-lactams, that was probably due to the loss of specific plasmids.