Для створення ефективної асоціації “пшениця-діазотрофи роду Azospirillum” відібрано сорт ярої м’якої пшениці Варяг, що характеризується високим потенціалом нітрогеназної активності в кореневій зоні та значним вмістом хлорофілу в листі, і активний штам азотфіксувальних бактерій Azospirillum sp. 77, виділений з ризоплани ярої пшениці зазначеного сорту. Обробка насіння пшениці сорту Варяг бактеріальною суспензією Azospirillum sp. 77 сприяє достовірному підвищенню нітрогеназної активності в ризоплані рослин (на 46 %), вмісту хлорофілу в листі (на 18 %) та змінам структурних показників урожаю даної культури (маса зерна з 1 колосу і маса 1000 зерен підвищились у результаті інокуляції на 16,5 і 16 % відповідно).
Для создания эффективной ассоциации “пшеница-диа-зотрофы рода Azospirillum” отобран сорт яровой мягкой пшеницы Варяг, который характеризуется высоким потенциалом нитрогеназной активности и значительным содержанием хлорофилла в листьях, и активный штамм азотфиксирующих бактерий Azospirillum sp. 77, выделенный из ризопланы яровой пшеницы данного сорта. Обработка семян пшеницы сорта Варяг бактериальной суспензией Azospirillum sp. 77 способствует достоверному повышению нитрогеназной активности в ризоплане растений (на 46 %), содержания хлорофилла в листьях (на 18 %) и изменению структурных показателей урожая данной культуры (масса зерна с 1 колоса и масса 1000 зерен увеличились в результате инокуляции на 16,5 и 16 %, соответственно).
The spring wheat variety Varyag whith high potential nitrogenase activity and the greater contents of chlorophyll in leaves and the active strain of the bacteria Azospirillum sp. 77, selected from the washed roots of the spring wheat variety Varyag, were used for creation of effective association “wheat – diasotrophs of genus Azospirillum”. Inoculation of wheat variety Varyag seeds with the bacterial suspension Azospirillum sp. 77 promoted the reliable increase of nitrogenase activity on roots of plants (by 46 %), content of chlorophyll in leaves (by 18 %) and structural parameters of wheat crop (weight of grain from 1 ear and weight of 1000 grains were increased as a result of inoculation by 16,5 and 16 % accordingly).