С целью изучения роли мембранных процессов в механизме компетентности у дрожжей изучена взаимосвязь между уровнем перекисного окисления (ПО) липидов и эффективностью трансформации плазмидной ДНК у дрожжевых протопластов. Обнаружено, что формирование компетентности протопластов происходит на фоне повышения уровня ПО липидов. Ингибитор ПО синтетический антиоксидант ионол значительно снижает эффективность их трансформации.
Для вивчення ролі мембранних процесів у механізмі компетентності у дріжджів проаналізовано взаємозв’язок між рівнем перекисного окиснення (ПО) ліпідів та ефективністю трансформації плазмідної ДНК у дріжджових протопластів. Виявлено, що формування компетентності протопластів відбувається на фоні підвищення рівня ПО ліпідів. Інгібітор ПО синтетичний антиоксидант іонол значно знижує ефективність їх трансформації.
The induction of protoplast competence is found to occur against a background of an increase in the level of lipid peroxidation. The inhibitor of peroxidation of lipids (ionol, a synthetic antioxidant) considerably decreases the frequency of their transformation.