Рассмотрен фазовый переход в ферми-жидкости, связанный с нарушением трансляционной инвариантности и образованием периодических структур. Особое внимание уделено образованию одномерных длиннопериодических структур в трехмерной ферми-жидкости. Проанализирована связь образования таких структур с кинетической и термодинамической устойчивостью нормального состояния ферми-жидкости.
The phase transition in the Fermi-liquid, connected with the translational symmetry breaking and the formation of periodical structures is considered. Special attention is given to the formation of one-dimensional long-periodical structures in a three-dimensional Fermi-liquid. The connection between the formation of such structures and the kinetic and thermodynamic stability of the Fermi-liquid normal state is analyzed.
Розглянуто фазовий перехід у фермі-рідині, пов’язаний з порушенням трансляційної інваріантності та утворенням періодичних структур. Особливу увагу приділено утворенню одновимірних довгоперіодичних структур у тривимірній фермі-рідині. Проаналізовано зв’язок утворення таких структур з кінетичною та термодинамічною стійкістю нормального стану фермі-рідини.