В ходе работ по программе 7-ой Украинской антарктической экспедиции (9.03-19.03 2002 г.) были проведены исследования химического состава тела Salpa thompsoni Foxton – наиболее массового вида сальп Южного океана. При среднем содержании органического вещества в его составе равном 3,92 ± 1,12 мг/г, у этого вида отмечено преобладание белка (56,6%), субдоминирование углеводов (22,6%), меньшее количество липидов (11,5%) и аминокислот (9,3%). Расчетное содержание углерода в теле сальп составило 2,02 ± 0,57 мг/г. В липидах преобладали структурные фракции, доля триацилглицеринов и восков в сумме не превышала 36%. Содержание органического вещества и его компонентов уменьшалось с увеличением массы тела сальп. Доля резервных липидов была выше у крупных особей. Вариабельность по содержанию углерода и резервных липидов у Salpa thompsoni могла быть вызвана неоднородностью условий обитания, особенно проявляющейся в обеспеченности особей пищей.
Під час робіт за програмою 7-ої Української антарктичної експедиції (9.03-19.03 2002 р.) було досліджено хімічний склад тіла Salpa thompsoni Foxton – найбільш масового виду сальп Південного океану. При середньому вмісті органічної речовини в її складі 3,92 ± 1,12 мг/г, у цього виду відмічено перевагу білку (56,6%), субдомінування вуглецю (22,6%), меншу кількість ліпідів (11,5%) и амінокислот (9,3%). Розрахований вміст вуглецю у тілі сальп склав 2,02 ± 0,57 мг/г. В ліпідах переважали структурні фракції, доля триацилгліцеринів і воску в сумі не перевищувала 36%. Вміст органічної речовини та її компонентів зменшувався при збільшенні маси тіла сальп. Частка резервних ліпідів була вищою у великих особин. Варіабельність за складом вуглецю і резервних ліпідів у Salpa thompsoni могла спричинятись неоднорідністю умов проживання, яке особливо проявляється в забезпеченні особин їжею.
The proximate chemical composition of Salpa thompsoni Foxton, the most mass salps species from the Southern Ocean, was analyzed during the 7-th Ukraine Antarctic expedition (9.03 - 19.03 2002). At the average organic matter content equaled to 3,92 ± 1,12 mg/g, its composition was predominated by protein (56,6%), followed by carbohydrate (22,6%), lipids (11,5%) and aminoacides (9,3%). Calculated carbon content amounted to 2,02 ± 0,57 mg/g of wet mass. Structural lipid fractions were predominated in the total lipids, the share of triacilglycerides and wax did not exceed 36%. The specific organic matter content, as well as its main compounds, successively decreased with increasing of wet mass in the salps. Part of store lipids was higher in large size specimens. Carbon and store lipids variability in the chemical composition of Salpa thompsoni could be depended on heterogeneity of environmental conditions, especially in the animal food supply.