Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Кругова, О.Д.
dc.contributor.author Мандровська, Н.М.
dc.contributor.author Коць, С.Я.
dc.date.accessioned 2011-04-20T11:38:53Z
dc.date.available 2011-04-20T11:38:53Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої / О.Д. Кругова, Н.М. Мандровська, С.Я. Коць // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2006. — Вип. 4. — С. 62-73. — Бібліогр.: 17 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1997-3004
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19128
dc.description.abstract Досліджували вплив синтетичного полісахариду МОД-19 на ефективність симбіотичної азотфіксації у рослин гороху і сої, а також на активність ферментів антиоксидантної системи захисту – пероксидази і каталази. Показано, що в рослинах гороху і сої, вирощених з насіння, обробленого перед посівом бульбочковими бактеріями (горох Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263 б, соя оя – Bradyrhizobium japonicum 634 б) та неспецифічним для цих бобових культур синтетичним полісахаридом МОД-19, спостерігається посилення процесів метаболізму, про що свідчать зміни морфологічних і функціональних показників симбіотичних систем: збільшуються біомаса рослин і кількість кореневих бульбочок, подовжується період активного функціонування бульбочок за рахунок їх вторинного утворення на бокових коренях та підвищується азотфіксувальна активність. У цих рослин, крім того, зростає рівень активності окислювально-відновних ферментів – пероксидази і каталази. uk_UA
dc.description.abstract Исследовали влияние синтетического полисахарида МОД-19 на эффективность симбиотической азотфиксации растений гороха и сои, а также на активность ферментов антиоксидантной системы защиты - пероксидазы и каталазы. Показано, что в растениях гороха и сои, вырощенных из семян, обработанных перед посевом клубеньковыми бактериями (горох - Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263б, соя - Bradyrhizobium japonicum 634б) и неспецифическим для данных бобовых культур синтетическим полисахаридом МОД-19, наблюдается усиление процессов метаболизма, о чём свидетельствуют изменения морфологических и функциональных показателей симбиотических систем: увеличивается биомасса растений и количество корневых клубеньков на корнях, удлиняется период активного функционирования клубеньков за счёт вторичного их образования на боковых корнях, усиливается их азотфиксирующая активность. У этих растений, кроме того, возрастает уровень активности окислительно-восстановительных ферментов – пероксидазы и каталазы. uk_UA
dc.description.abstract The influence of synthetic polysaccharide MOD-19 on the efficiency of nitrogen fixation of pea and soya plants as well as on ferment activity of the antioxidative defense system – peroxidase and catalase was investigated. It has been shown that the metabolic process intensifying is observed in pea and soya plants grown from the seeds, which had been tilled before sowing by nodule bacterium (pea - Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263b and soya beans - Bradyrhizobium japonicum 634b) and by nonspecific for these bean cultures polysaccharide MOD-19. This has been proved by morphological and functional haracteristics of these systems, the increasing of plant biomass and nodules quantiity on the roots. The active functioning period of nodules is elongating at the expense of secondary nodules formation on the side roots and their nitrogen activity increased. Rising of the oxidative ferment activity level for peroxydase and catalase was found in these plants. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України uk_UA
dc.title Вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої uk_UA
dc.title.alternative Влияние синтетического полисахарида на эффективность симбиоза и активность пероксидазы и каталазы у растений гороха и сои uk_UA
dc.title.alternative The influence of synthetic polysaccharide on both efficiency of symbiosis and peroxidase and catalase activeness of pea and soya beans uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 581.1.557:631+577.152.1


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис