ДО 75-РІЧЧЯ ЯРОСЛАВА ЙОСИПОВИЧА БУРАКА

15 березня 2006 року виповнюється 75 років науковому керівнику Центру матема- тичного моделювання, відомому вченому у галузі механіки деформівного твердого тіла та термодинаміки нерівноважних процесів, Заслуженому діячу науки України, члену-кореспонденту НАН України, дійсному члену Наукового товариства ім. Т. Шевченка, професору Ярославу Йосиповичу Бураку.

З 1953 р. трудова діяльність Я. Й. Бурака пов’язана з Національною академією наук України. Йому належить вагомий вклад у розробку теорії та методів математичного моделювання в механіці реальних систем з урахуванням їхньої структури та взаємовпливу полів різної фізичної природи, оптимізації фізико-механічних процесів, створення наукових засад побудови раціональних режимів і схем зовнішнього навантаження та нагріву тонкостінних елементів конструкцій і приладів. Наукові результати Я. Й. Бурака опубліковані у фахових журналах (близько 400 статей) та в 11 узагальнюючих монографіях. Серед учнів його наукової школи 8 докторів та 36 кандидатів наук.

На основі фундаментальних досліджень Я. Й. Бурака створено і впроваджено в промислове виробництво методи оптимізації зміцнювальної термообробки зварних елементів конструкцій точного машино- і приладобудування та технології відновлення діючих магістральних нафтопроводів під тиском.

Наукові здобутки Я. Й. Бурака принесли йому заслужений авторитет і визнання: у 1975 р. його відзначено Державною премією України в галузі науки і техніки; у 1981, 1991 і 1998 рр. — Почесними грамотами Президії НАН України; у 1999 р. — Науковою премією ім. М. М. Крилова.

Багато сил та енергії Я. Й. Бурак віддає організації наукових досліджень та пропаганді досягнень сучасної науки в Україні. Він є дійсним членом Наукового товариства ім. Т. Шевченка, членом Президії Національного комітету України з теоретичної та прикладної механіки, Комітету Державних премій України у галузі науки і техніки (секція механіки і математики), Ради Фонду фундаментальних досліджень Міносвіти і науки України, Європейського товариства механіків (Euromech).

На вшанування ювіляра у цьому та наступному номерах збірника публікуються статті відомих вчених України та зарубіжжя, які відгукнулися на звернення редколегії з нагоди ювілею Ярослава Йосиповича Бурака. Редколегія та редакційно-видавнича група збірника «Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології» щиро вітає головного редактора збір- ника з ювілеєм і бажає йому міцного здоров’я, благополуччя та подальшої плідної праці на благо науки і розбудови України!